Contant geld blijft belangrijk voor de Zeeuwen en dit betalen we ermee

Als het aan de Zeeuwen ligt, hebben we nog tot in lengte van jaren contant geld ergens op een plekje in huis liggen. Dat blijkt uit de respons op online-vragen die Omroep Zeeland heeft gesteld. Een grote meerderheid van de respondenten vindt dat we bankbiljetten en munten voorlopig nog hard nodig hebben.
Contant geld pinnen
Zeeuwen willen graag hun geld contant uitgeven © ANP
Omroep Zeeland heeft een online-enquête (zie kader onderin voor de methode) naar geldautomaten gehouden. Van alle respondenten zegt 52 procent dat ze nog steeds meerdere keren per week 'gewoon' geld gebruiken. Daarnaast heb je de groep mensen (30 procent) die nog een paar keer per maand ouderwets hun portemonnee trekt.

Altijd een paar briefjes in huis

Waarvoor gebruiken we dan dat 'echte' geld? Helemaal bovenaan het lijstje staat iets wat het beste valt te omschrijven als 'een gevoel van zekerheid'. Twee derde zegt graag altijd geld op voorraad te hebben voor noodgevallen.

Wat doe jij met contant geld?

Rang Bestemming Procent
1 Graag altijd paar briefjes contant geld in huis 65
2 Voor de collectant 58
3 In bedrijven zonder pinapparaat 47
4 Om allerlei boodschappen te doen 41
5 Om fooien te geven 32
6 In de horeca 29
7 Als ik naar het buitenland ga 26
8 Om zakgeld aan mijn kinderen te geven 19
9 Ik stop contant geld in mijn spaarpot 17
Kijk je naar de leeftijden van de respondenten dan blijken de verschillende leeftijdsgroepen ongeveer dezelfde opvattingen over geld te hebben. Met een kleine uitzondering voor mensen tussen de 15 en 35 jaar, die geven iets meer contant geld uit in de horeca dan oudere mensen. En jongere mensen stoppen trouwens ook meer contanten in hun spaarpot dan mensen die ouder zijn.

Oudere Zeeuwen zijn stelliger

Weliswaar worden steeds meer betalingen via (contactloos) pinnen of bijvoorbeeld Tikkies gedaan, maar betekent dat ook dat het contante geld helemaal gaat verdwijnen? Nee, zegt een meerderheid van de mensen die de enquête heeft ingevuld. Het zal altijd blijven. Maar ouderen zijn er wat stelliger in dan jongeren, blijkt uit onderstaande grafiek.

Methode

De enquête (via de website en Facebook) is door 1.265 mensen met een Zeeuwse postcode ingevuld. Deze methode van zelfselectie maakt dat de antwoorden geen representatief beeld van de Zeeuwen in het algemeen geven. De uitslag geeft alleen de mening van de respondenten weer.