Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) woedend: 'Als grof vuil aan de straat gezet'

Marien Weststrate van Leefbaar Reimerswaal is woedend. Hij weet zeker dat zijn partij niet welkom is in de nieuwe coalitie. De coalitie in Reimerswaal krijgt meer vorm met een kerncoalitie van SGP en PvdA: samen hebben ze 10 van de 19 zetels in de Reimerswaalse raad.
Marien Weststrate
Marien Westrate van Leefbaar Reimerswaal is woedend. © Omroep Zeeland
Verdere deelname van Leefbaar Reimerswaal (LR) is geen vanzelfsprekendheid, zo blijkt maandagavond uit het verslag van informateur Jan van Belzen. LR-voorman Marien Weststrate voelt zich afgeserveerd en is woedend. Voor Weststrate is het overduidelijk: Leefbaar Reimerswaal is niet welkom in de nieuwe coalitie. De SGP is gegroeid en daarmee is het draagvlak voor Leefbaar geslonken, constateert de lokale voorman. In scherpe bewoordingen bekritiseert het teleurgestelde raadslid het formatieproces dat hij 'zo rot als een mispel noemt'.
Formeel zit Weststrate nog steeds aan tafel bij de formatieonderhandelingen maar 'er moet nog heel wat gebeuren' wil hij weer deelnemen aan de coalitie.

Alle partijen

Hoewel Leefbaar als één van de winnaars uit de verkiezingen is gekomen, met een groei van één zetel, wil de SGP met álle partijen spreken over coalitiedeelname. Dat benadrukt SGP-voorman Maarten Both. Voor hem staat het vormen een 'stabiele meerderheidscoalitie' voorop. "Dat is in het belang van Reimerswaal", zegt hij.
Overigens is de voorgestelde coalitie een advies van informateur Jan van Belzen, gepensioneerd burgemeester van SGP-huize uit Barendrecht. "Er blijven nog steeds meerdere coalitiescenario's mogelijk", benadrukt Both. Van Belzen heeft nu de status van formateur. Hij mag samen met Both de samenstelling van het nieuwe college en het bestuursakkoord verder vorm en inhoud geven. Zowel SGP-wethouder Both als zijn PvdA-collega Kees Verburg zijn beschikbaar voor een nieuwe periode.

Regenboogvlag

Marien Weststrate voorziet dat bestaand beleid in Reimerswaal mogelijk op de helling gaat, zoals het hijsen van de regenboogvlag op Coming Out Day. Daar was een nipte meerderheid voor in de Reimerswaalse raad. "Dat wordt nu weer teruggedraaid, want dat staat in het SGP-programma", zegt Weststrate. Hij verwacht de komende vier jaar stevig oppositie te gaan voeren.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.