Onze-Lieve-VrouweKerk wordt hotel: 'Het was slapen of slopen'

De keuze was niet makkelijk voor de Heilige Mariaparochie Walcheren, maar er was geen wenselijk alternatief. De Onze-Lieve-VrouweKerk aan de Singel in Vlissingen wordt gespaard voor de sloperskogel, maar in plaats van gebeden gaat er over twee jaar geslapen worden in het beeldbepalende gebouw.
Niet slopen, maar slapen in deze kerk in Vlissingen
De kerk dateert uit 1911 en was sinds 1999 de parochiekerk voor Zuid-Walcheren. Maar het onderhoud werd te duur en eerdere plannen om de helft van het gebouw te 'ontkerken' ten bate van appartementen waren ook niet haalbaar. Dus werden de kerk en het parochiegebouw ernaast verkocht en werd toestemming gegeven om er een boutiquehotel van te maken.

Geen horeca in de kerk zelf

"Als eerste denk ik aan de parochianen die hier hun herinneringen hebben", zegt Ruud Louwes van de Heilige Mariaparochie Walcheren. "En dat er niet meer van die herinneringen gemaakt kunnen worden. Dat is jammer." Maar Louwes is blij dat de contouren van de gebouwen gespaard blijven en dat er in de kerk geen restaurant of bar komt. Er wordt een ontbijtzaal bij gebouwd.
Onze-Lieve-VrouweKerk Vlissingen
Mariabeeld in de Onze-Lieve-Vrouwekerk © Omroep Zeeland
Leo Speckens is een van de vrijwilligers binnen de parochie en weet veel over de kerk en de pastorie. In de jaren vijftig woonden in de pastorie naast de pastoor ook nog zo'n vijf kapelaans en een huishoudster. Zes stoelen in de huiskamer van de parochie lijken daar ongewild nog een bewijs van te zijn. "Ik weet niet of het een gezellige boel was toen", zegt Speckens. "Maar volgens mij leefden ze wel ruim."

Rouwproces

Via de sacristie, de ruimte waar de priester en de misdienaars hun gewaden aantrekken, loopt verslaggever Pim van den Berge met Speckens de kerk binnen. Het is lastig voor te stellen dat de ruimte hier over twee jaar gevuld is met hotelkamers. "Het is wel een rouwproces", mijmert Speckens. "Ik werd hier vlak na mijn geboorte gedoopt en ben hier altijd blijven komen. Dat kan straks niet meer."
Onze Lieve Vrouwe Kerk Vlissingen
Hier komen straks hotelkamers © Omroep Zeeland
Toch verdwijnt Gods woord niet volledig uit de Onze-Lieve-Vrouwe. De Emmanuelkapel aan de zijkant van de kerk blijft behouden. "De zondagsdiensten zullen verhuizen naar de Sint Jacobskerk en de toeristenkerk in Dishoek", zegt Ruud Louwes, "Maar hier in de Emmanuelkapel kunnen kleinere bijeenkomsten gehouden worden. Daar zijn we blij mee."
Op 24 april is de laatste dienst in de kerk zoals die nu is, over twee jaar moet het boutiquehotel klaar zijn.