Adwin Hoondert raast in zijn truck door de Tunesische woestijn: 'Genieten en afzien tegelijk'

Racen in een truck waarvan de wielen tot aan je schouders komen. Acht uur per dag in een kleine cabine helemaal door elkaar geschud worden omdat je dwars door de woestijn rijdt. Het is zijn lust en zijn leven. Na drie jaar afwezigheid door corona mag Adwin Hoondert uit Hoedekenskerke eindelijk weer. Dit keer raast hij in de Tunesia Desert Challenge over de zandduinen van het Noord-Afrikaanse land.
Hoondert over nieuw rallyavontuur: 'Het wordt genieten en afzien tegelijk'

Adwin, door corona heeft jouw truck lange tijd aan de kant gestaan. Nu ga je weer op avontuur. Zijn jullie er klaar voor?

"Het wordt wel weer eens tijd. Alle spullen hebben er twee jaar klaar voor gestaan, maar corona gooide wat roet in het eten. Ik heb altijd gezegd: 'Zodra er groen licht is dan gaan we.' Ik hoefde maar één balletje op te gooien bij het team en op één iemand na stemde iedereen toe."

Je hebt al aan veel rallyraces in Afrika meegedaan. Tunesië is nu nieuw. Wat staat je daar te wachten?

"Het schijnt daar echt heel mooi te zijn. Vooral in het zuiden. Daar heb je veel pittige duinen. Heel hoog en mul zand. Er is gezegd dat we ons schrap moeten zetten en het niet mogen onderschatten. Maar ik heb al zo veel duinen gereden. Laat maar komen."

Heb je nergens het gevoel dat je het rallyrijden bent verleerd?

"Ik denk dat ik in de truck al 50.000 wedstrijdkilometers heb gemaakt. Zodra ik vijf kilometer onderweg ben dan heb ik het alweer door. Dat verleer ik nooit."
Adwin Hoondert voor zijn rallytruck in de werkplaats
Adwin Hoondert voor zijn rallytruck in de werkplaats © Omroep Zeeland
Vanuit de cabine van zijn vrachtwagen, waar straks tijdens de wedstrijd plek is voor de chauffeur (Hoondert zelf), een navigator en een monteur, vervolgt Hoondert zijn verhaal. Het is een ruimte van nog geen drie meter breed. "En toch zitten we hier straks minstens zeven of acht uur per dag. Maar als je onderweg pech hebt, dan zit je er wel eens zestien of zeventien uur aan één stuk in. Dan ben je het op den duur wel zat hoor."

Leuke competitie

De Tunesia Desert Challenge is een wedstrijd over negen dagen waar ongeveer twintig teams aan meedoen. "Het zijn niet de professionele teams zoals bij de Dakar Rally, maar meer amateuristische teams zoals wij", legt Hoondert uit. "Het is een leuke competitie. Ik ken veel mensen bij de andere teams. Het wordt tegen elkaar strijden in prachtige gebieden."

Het perfecte team

In totaal bestaat het Hoondert Rally Team uit elf man. "Iedereen heeft zijn taak en dat gaat perfect. De meesten zijn al zes, zeven jaar bij elkaar. Die zijn goed op elkaar ingespeeld", zegt Hoondert. "Het wordt genieten en afzien tegelijk, maar als we terug zijn dan denken we toch: Goh dit was weer mooi."
De truck van Hoondert in de Marokkaanse woestijn
De truck van Hoondert in de Marokkaanse woestijn © Rallymaniacs