Damen zwijgt over Russische schepen op werf Vlissingen

Scheepswerf Damen wil niet zeggen of er op een van hun werven Russische jachten aan de ketting zijn gelegd. In een Kamerbrief schrijft minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken dat er veertien Russische jachten het land niet uit mogen.
Damen superjachten Vlissingen
Jachten bij de werf van Damen (Amels) in Vlissingen © Omroep Zeeland
Het gaat om twaalf jachten die nog in aanbouw zijn en twee jachten die voor onderhoud bij een Nederlandse werf liggen. De minister wil niet zeggen om welke werven het gaat, wel zegt de minister dat alle werven zijn geïnspecteerd.
Damen, dat gespecialiseerd is in jachtenbouw en een werf heeft in Vlissingen, wil niet ingaan op de berichten. "Wij zeggen nooit iets over onze klanten en nu dus ook niet", zegt woordvoerder Rick van de Weg. Gisteren liet het bedrijf wel weten dat de sancties 'veel impact hebben' op het concern. Om welke gevolgen het precies gaat, wil de woordvoerder niet toelichten.
Van de Weg benadrukt dat Damen begin maart zelf heeft besloten om te stoppen met het leveren van schepen aan Rusland. Ook neemt het geen nieuwe orders meer aan uit het land. Toen liet het bedrijf weten dat het nog verschillende contracten had lopen met Russische afnemers, "voor een aanzienlijk bedrag". Zo zouden er nog vissersschepen en werkboten worden geleverd aan Russische afnemers.

Geen personele gevolgen

Vooralsnog hebben de sancties nog geen gevolgen voor het personeel. "Maar als het heel lang gaat duren, dan natuurlijk wel", aldus Van de Weg. "Maar daar is nog lang geen sprake van."
Damen Shipyards heeft 35 scheepswerven en 12.000 werknemers in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Het bedrijf heeft ook afdelingen in Rusland.