Urgenda wil goede Zeeuwse klimaatideeën over Nederland verspreiden

Goede Zeeuwse klimaatideeën over het land verspreiden. Met dat doel is directeur Marjan Minnesma van Stichting Urgenda deze week in onze provincie om bijgepraat te worden over verschillende projecten en proeven op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Denk aan CO2-opslag in schorren en in de zee, de eiwittransitie en de rol van mosselen daarin en gewassen ter vervanging van rubber, plastic en textiel.
Marjan Minnesma van Urgenda
Marjan Minnesma van Urgenda was vandaag te gast bij het NIOZ in Yerseke © Omroep Zeeland
Minnesma was vandaag in Rilland en Yerseke en ging ook mee op een boot over de Oosterschelde. Ze bekeek schorren, kreeg voorlichting over zeewier en zeesla en kreeg op het water uitleg over de eiwittransitie. "Ik wil er graag alles van weten en dat gebruik ik op andere plekken in Nederland. Door te zeggen dat we breder moeten kijken. Niet alleen naar de gangbare landbouw, maar ook naar de aquacultuur en dat soort dingen."

'We willen oplossingen aanbieden'

Urgenda is vooral bekend door de klimaatzaken die de stichting aanspande én won tegen de Nederlandse staat. "We hebben heel veel gedaan op het gebied van energie", zegt Minnesma. "Maar we doen in toenemende mate ook dingen op het gebied van landbouw en biodiversiteit. En wat we vooral willen is oplossingen aanbieden."
Minnesma merkt dat er in Zeeland hard gewerkt wordt aan duurzaamheid. "Er wordt volop geëxperimenteerd hebben we al gezien. Er zijn heel veel boeren bezig met nieuwe vormen van landbouw en heel veel verschillende oplossingen hebben we gezien. Maar dat moet natuurlijk opgeschaald worden, zodat het op veel meer plekken wordt ingezet. En daar proberen wij bij te helpen."
Wat is Urgenda?
Urgenda is opgericht in 2007 en is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken. Dat doen we aan de hand van onze visie 2030 met een concreet actieplan en projecten. (bron: website Urgenda)