Jurist: 'Claim van 90 miljoen voor Brouwerseiland niet sterk'

Projectontwikkelaar Brouwerseiland, die 90 miljoen euro eist van de gemeente Schouwen-Duiveland, staat op het eerste gezicht niet sterk. Dat stelt Jonathan Huijts, universitair docent staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden. De Raad van State buigt zich volgende week over de miljoenenclaim.
Brouwerseiland volgens animatie van projectonwikkelaar
Brouwerseiland volgens animatie van projectonwikkelaar © Zeelenberg Architectuur
Het huisjespark in het Grevelingenmeer van Brouwerseiland BV werd in november 2020 afgeschoten door de gemeenteraad. Die wilde het bestemmingsplan niet wijzigen. Daarop volgde een miljoenenclaim.

Eerst fout gemeente aantonen

Eerst zal moeten worden bewezen dat de gemeente Schouwen-Duiveland het fout heeft gedaan, 'onrechtmatig heeft gehandeld' in juridisch jargon. Jonathan Huijts denkt dat dat een zware dobber wordt. Dat heeft te maken met de zogeheten 'bevoegdhedenovereenkomst' die de projectontwikkelaar en de gemeente sloten in 2015.

Vergelijken met de liefde

Huijts: "Een bevoegdhedenovereenkomst wordt weleens vergeleken met de liefde. Als die wederzijds is, dan kan alles en dat is prachtig. Maar je kunt de liefde niet dwingen. De overeenkomst met Brouwerseiland BV is namens de gemeente gesloten door de burgemeester. Maar die burgemeester is niet democratisch gekozen, terwijl het over de bevoegdheid gaat van de gemeenteraad, de volksvertegenwoordiging. Dat maakt ook dat claims tot het nakomen van zo'n overeenkomst over het algemeen weinig kans van slagen hebben."
Jonathan Huijts, docent staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden
Jonathan Huijts, docent staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden © Omroep Zeeland
De staats- en bestuursrechtdeskundige houdt wel een slag om de arm: "Wanneer de gemeenteraad naast die overeenkomst allerlei toezeggingen heeft gedaan, dan kan er ook sprake zijn van wat we noemen 'gerechtvaardigd vertrouwen'. Dat kan eventueel wel tot schadevergoeding leiden, maar eigenlijk niet tot het alsnog vaststellen van zo'n bestemmingsplan."

Gemeenteraad was vaak positief

De verdediging van de gemeente lijkt hier op aan te sturen. Poelmann van den Broek Advocaten, die de belangen van Brouwerseiland BV vertegenwoordigen, wijzen in een brief van 21 februari aan de gemeente op de positieve houding die de gemeenteraad aanvankelijk had ten opzichte van het project: "De nauwe betrokkenheid van de gemeenteraad blijkt ook uit het feit dat de gemeenteraad ten minste zes maal expliciet een positieve uitspraak over Brouwerseiland BV heeft gedaan." [volgt een opsomming van raadsbesluiten -red.]

Volledige vergoeding

Jonathan Huijts schrikt niet van de hoogte van de claim die is ingediend: "Als je eenmaal de grond aanneemt dat schade moet worden vergoed, dan moet dat ook volledig gebeuren zegt het Burgerlijk Wetboek. De overheid heeft dan kennelijk een fout gemaakt en het maakt dan niet uit of die schade 90 of 900 miljoen euro is."
Het gebouw van de Raad van State in Den Haag
Het gebouw van de Raad van State in Den Haag © Omroep Zeeland
Het bedrag van 90 miljoen euro is geraamd door Overwater Grondbeleid Adviesbureau BV in Strijen. Dit adviesbureau heeft hiertoe opdracht gekregen van Brouwerseiland BV, maar zegt in zijn schadeloosstellingsrapport toch 'geheel onafhankelijk' tot zijn oordeel te zijn gekomen. Zo moet de raming voldoen aan de regels van de NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateur).

Drie taxaties niet ongebruikelijk

Jurist Huijts gaat mee in die redenering, maar relativeert wel: "Wanneer de gemeente een deskundige in de arm neemt sluit ik niet uit dat dat bedrag een beetje lager uitvalt. In de praktijk zie je vaak dat de rechter nog een derde deskundige aanwijst om te bepalen wie van die andere twee deskundigen het dichtst bij de waarheid zat."
De behandeling van het beroep van Brouwerseiland BV vindt plaats op maandag 25 april om 14.00 uur bij de Raad van State in Den Haag.