Coalitie Terneuzen is rond: PvdA en GroenLinks in plaats van ChristenUnie

De coalitie in Terneuzen is rond. TOP/Gemeentebelangen, CDA, VVD, PvdA en GroenLinks vormen de komende vier jaar een coalitie. Hiermee wordt de ChristenUnie ingeruild voor een combinatie van PvdA en GroenLinks.
Het gemeentehuis in Terneuzen
Terneuzen heeft een nieuwe coalitie. © Saskia Strack
Informateur Frank van Hulle ( TOP/Gemeentebelangen) heeft twee gespreksronden nodig gehad om tot een beslissing te komen. Na de eerste ronde vielen alle eenmansfracties al af, met uitzondering van GroenLinks. Dit verklaart de informateur door een observatie van de afgelopen jaren. "De Partij van de Arbeid en GroenLinks zochten elkaar nadrukkelijk op. Die vormden dan ook bijna één geheel." Dat het CDA en de VVD ook in de coalitie zitten, mag volgens van Hulle geen verrassing zijn. "Die samenwerking was de afgelopen jaren uitstekend."
Teleurstelling PVV
Vanuit de toekomstige oppositie in Terneuzen wordt teleurgesteld gereageerd. Patrick van der Hoeff behaalde met de PVV 3 zetels, maar voor hem kwam het nieuws van de nieuwe coalitie als een verrassing. "Ik heb vrijdag nog een gesprek gehad en ging met een goed gevoel het weekend in. Maar nu overheerst toch de teleurstelling."
Hij vindt de keuze voor de PvdA en GroenLinks geen goede ontwikkeling. "Terneuzen maakt echt een stap naar links. Met de zware financiële situatie waarin veel mensen in Terneuzen zich bevinden, is dat een slechte zaak." Hij verwacht weinig invloed te kunnen hebben de komende vier jaar. "De oppositie is monddood gemaakt. Ze hebben 19 van de 31 zetels, dan valt er niks te halen."
Wethouders
De komende weken bespreken de vijf coalitiepartijen de verdeling van de wethouders. Het is al zeker dat Terneuzen van 6 naar 5 wethouders gaat. TOP zal 2 wethouders leveren met Frank van Hulle en nieuwkomer Jeroen de Buck. Namens de VVD gaat Sonja Suij door als wethouder en namens het CDA zal Jurgen Vervaet ook de komende vier jaar een positie als wethouder vervullen. De combinatie tussen PvdA en GroenLinks zal met Laszlo van de Voorde één wethouder leveren. Welke portefeuille de wethouders toegewezen krijgen wordt later bekend.
Dit bericht is gemaakt met medewerking van GO-RTV