Zeeuws Kamerlid Van den Berg (CDA) onder vuur in mondkapjesdebat

Het Zeeuwse Kamerlid Joba van den Berg heeft scherpe kritiek gekregen in de Tweede Kamer. Tijdens het debat over de omstreden mondkapjesdeal, toonde Van den Berg veel begrip voor toenmalig zorgminister, partijgenoot en mede-Zeeuw Hugo de Jonge. Diverse Kamerleden zijn daar op zijn zachtst gezegd niet van gediend.
Volgens Joba van den Berg, afkomstig uit Goes, is ondernemer Sywert van Lienden de boosdoener in de mondkapjesdeal, en is De Jonge door hem 'voor het lapje gehouden'. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt het 'een schande voor de Tweede Kamer'. Klaver suggereerde dat Van den Berg beter plaats kon nemen in 'vak K', de plek in de vergaderzaal waar tijdens debatten de leden van het kabinet zitten. "U zou naast ons moeten staan om aan waarheidsvinding te doen."

Onderdeel van het probleem

Fleur Agema van de PVV wijst op de 100 miljoen euro belastinggeld die verloren is gegaan. "En als mevrouw Van den Berg denkt hier even gemakkelijk mee weg te komen door te zeggen dat Van Lienden de enige slechterik was: u bent onderdeel van het probleem en van nepotisme", zei ze in het debat.
Hoe zit de mondkapjesdeal in elkaar?
Sywert van Lienden heeft samen met Bernd Damme en Camille van Gestel voor 100 miljoen euro aan mondkapjes verkocht aan het kabinet. Ze beweerden geen winst te maken, maar bleken minstens 20 miljoen euro aan de deal te hebben overgehouden. De Jonge, destijds minister van Volksgezondheid, heeft zich volgens een deel van de Tweede Kamer te intensief bemoeid met de kwestie. Ook zou hij er niet transparant genoeg over zijn geweest.

In zee met een stelletje boeven

SP-Kamerlid Maarten Hijink was fel. "Ambtenaren zeiden: het zijn een stelletje boeven, we willen niet met hen in zee. De minister zei: wel doen. De Jonge had zijn betrokkenheid niet moeten verdoezelen. De bedoelingen van de minister waren dubieus."
Ook PvdA, DENK en Groep Haga snappen niets van de verdediging van Van den Berg richting partijgenoot De Jonge. "Verbijsterend", noemt Wybren van Haga het. "Het CDA gaat voorbij aan de integriteitsvraag", stelde Attje Kuiken (PvdA). "Betreurenswaardig", vindt ze.
Joba van de Berg in de Tweede Kamer
Joba van de Berg in de Tweede Kamer © ANP