'Af en toe niet te begrijpen, maar we zongen alles mee', BLØF-fans halen herinneringen op

"Die teksten, af en toe niet te begrijpen, maar we zongen alles mee, zelfs als we niet wisten wat we zongen", lacht Erika Lammers uit Vlissingen. Nog steeds is ze fan van de muziek van BLØF. Ze is bepaald niet de enige. De officiële fanclub ging dan wel in 2006 ter ziele, fans zijn er nog steeds in groten getale. We blikten met een aantal terug op hun herinneringen van de afgelopen dertig jaar. "BLØF vormt de rode draad door ons leven."
Een greep uit foto's van toen:
"Het begon in de Panta Rhei in Vlissingen, als ze daar speelden", vertelt Erika. "Of we zagen ze op het Bellamypark of in het Arsenaaltheater. De muziek sprak ons aan." Haar gezin was lid van de fanclub, bezocht fanclubdagen en ontving het fanclubblad. "Toen Chris, de drummer, overleed, werden we zelfs door mensen gecondoleerd met zijn overlijden, omdat we zó fan waren van de band. We zijn ook naar zijn herdenking geweest in Goes, heel indrukwekkend was dat."
Haar mooiste herinnering? Ze wendt zich naar man Jan. "De optredens in het Arsenaaltheater", roept hij van een afstandje. Erika: "Daar gingen we met een vriendengroepje naartoe, de kinderen waren nog te klein. Dan deden we moeite om vooraan te staan. Dat was de mooiste tijd. Ook leuk: de ouders van de bandleden waren daar ook nog bij. Mooi om te zien."

Gesigneerd door BLØF, door een tattoo

Désirée Godart uit Vlissingen viert over een maand haar 25-jarig fandom van BLØF. "Ik was tien jaar toen ik met m'n ouders naar het Bevrijdingsfestival in Vlissingen ging en BLØF voor het eerst zag. Sindsdien ben ik verkocht." Hoeveel concerten ze sindsdien heeft bezocht? "Ik ben de tel kwijt, meer dan dertig in ieder geval. Zeker in de beginjaren zag ik ze meerdere keren per maand."
"Ik ben nogal een controlfreak, krijg ik regelmatig te horen. Op het vorige album staat het nummer Controle, met daarin de zin: 'Laat los en dans.'" Die komt op m'n arm, dacht Désirée gelijk. "Ik heb eerst toestemming gevraagd aan Peter Slager en gevraagd of ik de zin in zijn handschrift kon krijgen. Hij heeft die naar me toegestuurd."
Désirée Godart tatoeage
De BLØF-tatoeage van Désirée Godart © Désirée Godart
Désirée heeft het nieuwe album vandaag al de hele dag op repeat staan. "De tranen zijn alweer over m'n wangen gerold. Ik herken me zo in deze teksten. Dan denk ik: 'Wauw, na dertig jaar... Ze doen het nog steeds."

Op het podium met de band: 'Ze deden ook heel normaal'

Sommige fans kunnen zelfs zeggen dat ze met BLØF op het podium hebben gestaan. Zoals Tessa Beenen uit Zierikzee. Haar popkoor Blaáàt stond jaren geleden in het voorprogramma van de band, in het Mondragon in Zierikzee. "Heel gaaf en spannend", blikt ze terug. "BLØF was toen natuurlijk nog niet zo bekend als nu, ze deden ook heel normaal, we hebben samen backstage tijd doorgebracht."
"Later hebben we nog eens in hun voorprogramma gestaan in Baskensburg in Vlissingen, maar toen voelden we duidelijk meer afstand." Blaáàt zong ook nog een nummer met de band. Tessa: "Volgens mij Schilder me rood."
Tessa staat op deze foto rechts achter Peter Slager:
Ook in Middelburg werd het jubileum vandaag gevierd. "We gaan aan de borrel vanmiddag. We gaan het vieren", reageert iemand. Maar er is ook wat kritiek. "Dertig jaar bestaan en het dan vieren in 020?", reageert iemand op het jubileumconcert dat de band vandaag en morgen in Ziggo Dome geeft. "Ze moeten hier op de Markt een concert geven. Hier zijn ze begonnen!"
Bekijk hieronder hoe Middelburg reageert op het 30-jarig jubileum van BLØF.
Middelburgers over 30 jaar BLØF: 'Dertig jaar bestaan en het dan vieren in 020?'