Natuurorganisaties spannen rechtszaak aan tegen kabinet om Zeeuwse natuur

Zeven natuurorganisaties waaronder Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds en Vogelbescherming Nederland, stappen vandaag naar de rechter om het kabinet te dwingen de natuur in de Voordelta te herstellen. Dat schrijft de NRC. De Voordelta is een beschermd natuurgebied voor de kust van Zeeland en Zuid-Holland.
Kleine schepen mogen nog wel de Voordelta in
Kleine schepen mogen nog wel de Voordelta in © ANP
Ons land is door de Europese Unie wettelijk verplicht de natuur in de Voordelta te herstellen omdat bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte in Rotterdam bijna 2.500 hectare natuur verloren is gegaan. Volgens de natuurorganisaties is dat herstel niet gebeurd.

Weinig herstel

De Voordelta is in 2008 aangewezen als bodembeschermingsgebied. Grote vissersschepen mogen het gebied niet in. Toch heeft dat verbod volgens de natuurorganisaties tot weinig herstel geleid. Volgens hen komt dat door het toegenomen aantal garnalenvissers, die met kleinere schepen wél nog het gebied in mogen. Bij het vissen woelen zij de bodem om, wat het leven van veel soorten onmogelijk maakt.
Voordelta, waar niet gevist mag worden
Voordelta, waar met grote schepen niet gevist mag worden © Wikipedia
De natuurorganisaties willen nu dat minister Christianne van der Wal, van Natuur en Stikstof, het gebied vrijwel volledig afsluit voor menselijke activiteit en er een echt reservaat van maakt. Alleen zo kan volgens de organisaties de compensatie een succes worden.

Afwachten

Twee maanden geleden schreef de minister in een brief dat er nog genoeg biomassa op de bodem van de Voordelta leeft om beschermde vogelsoorten van voedsel te voorzien. Ze betwijfelt of het instellen van een reservaat het gewenste effect zal hebben. Liever wil ze nadere studies over alternatieve natuurcompensatie afwachten. Er zijn nog geen harde cijfers over kwaliteitsverbetering in de Voordelta.