Vier stralenschildpadjes geboren in reptielenzoo Iguana

Het is lente in Iguana. In de Vlissingse reptielenzoo zijn vier kleine stralenschildpadjes geboren. Directeur Ad Bom praat vol trots over de geboorte. "Het is toch altijd weer een geluksmoment als je zo'n snee in het ei ziet komen."
Vier stralenschildpadjes geboren in reptielenzoo Iguana
Tussen de slangen en schildpadden staat directeur en reptielliefhebber Ad Bom. Naast hem staat een terrarium met daarin de vier pasgeboren, kleine stralenschildpadjes. "Die zijn heel erg klein, zo erg dat je je bijna niet kan voorstellen dat alles erin zit. Ongekend dat dat zo kan."
De schildpadjes zijn zo'n vier centimeter breed, maar kunnen tot tien keer zo groot worden. Het stralenschildpadje komt op een bijzondere manier ter wereld. "Op hun neus hebben ze een speciaal daarvoor ontwikkelde eitand, daarmee snijden ze het ei open. Het is enkel om eruit te komen, want daarna valt de tand eraf."
De pasgeboren stralenschildpadjes.
De pasgeboren stralenschildpadjes © Omroep Zeeland
"Ze zien er nu nog heel ontwapenend uit, met die kleine pootjes en schattige oogjes", aldus een stralende Bom. En hij heeft er nog lang plezier van: "Ze kunnen 190 jaar oud worden. Ik hoop het tot de laatste dag mee te maken, maar verwacht niet dat het lukt", grapt de reptielenliefhebber.

Bedreigde diersoort

Illegale dierenhandel, ontbossing en het eten van de schildpadden. Allemaal redenen dat de stralenschildpadjes behoren tot de lijst van meest bedreigde diersoorten. In het wild vind je dit reptiel enkel in het zuiden van Madagaskar, waar hun leefgebied drastisch afneemt. Dit maakt de geboortegolf bij Iguana nog specialer. "We doen er alles aan om deze soort te kweken en kijken of we later deze diersoort terug de natuur in kunnen brengen."
Directeur Ad Bom vertelt vol trots over de geboorte