Komt er storm? Kijk wat je zelf kunt doen want de brandweer kan niet overal tegelijk zijn

De Zeeuwse brandweer kreeg tijdens de stormen Dydley, Eunice en Franklin eind februari, zoveel meldingen dat niet iedereen meteen geholpen kon worden. Bovendien viel noodlijn 112 tijdelijk uit door de vele telefoontjes. Volgens Jeroen Brussé, algemeen commandant van de brandweer laat dit incident zien dat het belangrijk is dat mensen nadenken hoe zelfredzaam ze zijn in noodsituaties.
Aanpak stormen
Algemeen commandant van de brandweer Jeroen Brussé © Omroep Zeeland
Zodra twee maanden geleden duidelijk werd hoe heftig de stormen zouden kunnen worden, bereidde de veiligheidsregio zich voor op allerlei scenario's. Personeel werd opgetrommeld en er werd overlegd met partners als het waterschap en Rijkswaterstaat.
Tijdens de stormen kwamen zo'n duizend meldingen binnen. Op zo'n moment moet je prioriteiten stellen
Jeroen Brussé, algemeen commandant brandweer
Hoewel de interne evaluatie nog loopt, heeft de VRZ zich vrij goed staande weten te houden tijdens de stormen, volgens algemeen commandant brandweer Jeroen Brussé. Feit is wel dat niet iedereen geholpen kon worden. "Tijdens de stormen kwamen zo'n duizend meldingen binnen. Van omgewaaide bomen, tot omgevallen vrachtwagens, tot mensen die belden dat hun dakkapel dreigde in te storten. Om zo'n moment moet je prioriteiten stellen."

Alle 64 brandweerposten open

Zo kon het gebeuren dat een boom op omvallen in een tuin even geen prioriteit had, maar een dakkapel die op de woning van de buren dreigde te vallen, wel. Toen bleek dat het noodnummer 112 onbereikbaar werd doordat er zoveel mensen belden, moest de VRZ snel schakelen. "We hebben toen besloten om alle 64 Zeeuwse brandweerposten te bemannen en auto's te laten rondrijden, zodat mensen op die manier hulp konden inschakelen."
Aanpak stormen
Deze auto in Oost-Souburg werd bedolven onder de stenen van een muur die instortte © Omroep Zeeland
De vraag is of in sommige gevallen misschien voorkomen had kunnen worden dat stormschade zou ontstaan en of mensen daar zelf genoeg verantwoordelijk in nemen. Jeroen Brussé: "Tegenwoordig weten we van te voren dat er een hevige storm aankomt. Daar kun je je dus op voorbereiden. Mensen doen er goed aan om eens te kijken wat een gevaar zou kunnen opleveren. Zet tuinmeubelen of een parasol in de schuur of anders goed vast. En als je dat zelf niet kan, vraag dan een buurman of familielid om daarmee te helpen."

Zelfredzaamheid

Meer zelfredzaamheid zou de brandweer kunnen helpen in een noodsituatie, aan de andere kant mogen mensen toch verwachten dat ze geholpen worden als ze 112 bellen. "In principe is dat zo, maar bij dit soort omvangrijke situaties kunnen de hulpdiensten niet alles aan. En dan zijn mensen op zichzelf aangewezen. Het is goed als mensen beseffen dat ze soms zelf aan de lat staan."

Wel brandweer, geen spoed

Tot slot heeft de brandweercommandant nog een laatste tip. "Mensen belden ook voor niet-acute situaties 112, maar als je de brandweer nodig hebt, maar er is geen spoed, bel dan 0900-0904."