Zandplaat moet Zeeuwse kust beschermen tegen het water

De eeuwige strijd tussen de mens en de zee blijft een terugkomend thema. Want hoe gaan we de komende jaren, met het oog op de stijgende zeespiegel, onze kust beschermen? Wat moet er nú gebeuren om een ramp te voorkomen? Volgens gebiedscoalitie De Banjaard ligt de oplossing in de natuur zelf. De voormalige zandplaat De Banjaard voor de kust bij Westenschouwen, moet volgens hen opnieuw worden aangelegd.
Gebiedscoalitie De Banjaard pleit voor een zandbank als bescherming tegen het water.
Gebiedscoalitie De Banjaard pleit voor een zandbank als bescherming tegen het water. © Omroep Zeeland
Het KNMI verwacht dat het water eind deze eeuw met 1,2 meter is gestegen ten opzichte van het begin de eeuw. Tijd voor een oplossing, vindt gebiedscoalitie De Banjaard. Want niks doen is volgens hen geen optie. "We moeten de natuur een handje helpen," aldus Ria Geluk.

Natuurlijke bescherming

Zandplaat De Banjaard verdween zo'n honderd jaar geleden onder de zeespiegel. "Die zandplaat bood bescherming tegen noodwesterstormen. In 1953 kon de storm er door komen, omdat die zandplaat toen verdwenen was. Als we die zandplaat terugbrengen, hopen we dat die natuurlijke bescherming weer vorm gaat krijgen."
Gebiedscoalitie De Banjaard presenteerde hun plannen tijdens de informatiebijeenkomst.
Gebiedscoalitie De Banjaard presenteerde hun plannen tijdens de informatiebijeenkomst. © Omroep Zeeland
Volgens onderzoeker Idco Duijnhouwer moeten meer mensen zich bewust worden van het gevaar van de stijgende zeespiegel, van wat er gaat gebeuren in de komende eeuw. "Als je grote projecten wil doen om de kust te beschermen, moet je nu echt wat doen. De ontwikkeling van de Deltawerken kostte bijvoorbeeld jarenlange voorbereiding en er is vervolgens dertig jaar aan gewerkt."

Hogere dijken helpen niet

"Het gaat om een stukje bewustwording bij het grote publiek en bij overheden en onderwijsinstellingen. Wij willen geen overstroming zoals toen," aldus Geluk, die zelf de watersnoodramp meemaakte. "Hogere dijken helpen op een gegeven moment niet meer. Je wilt dat van buitenaf, dus voor de kust, dat daar de verdediging komt te liggen. Zodat het meegroeit met de natuur."