Deze zomer geen skatebaan in Middelburg, nieuwe skatebaan vertraagd

De aanleg van de nieuwe skatebaan aan de Geerseweg in Middelburg is vertraagd en is op z'n vroegst in oktober klaar. Daardoor moet Middelburg het deze zomer zonder skatebaan stellen, de oude - waar een heleboel ophef over was - gaat op 1 juni dicht. Ook is het de vraag of er überhaupt genoeg geld is om de nieuwe skatebaan te bouwen.
Nieuwe locatie skatebaan Middelburg
De locatie aan de Geerseweg in Middelburg waar de skatebaan moet komen © Omroep Zeeland
De wethouder heeft van de gemeenteraad een bedrag van 341.000 euro gekregen om de skatebaan te bouwen. Dat is te weinig, want het bouwen van een skatebaan blijkt duurder dan gedacht.
Niet alleen zijn de grondstofprijzen hoog en de bouwmaterialen schaars, ook de aannemerskosten vallen duurder uit. "Volgens de door de aannemer ingediende planning is de nieuwe skatebaan half oktober gereed. Echter kunnen we niet gunnen omdat er onvoldoende financiële middelen zijn", laat het college van burgemeester en wethouders weten aan de gemeenteraad.
Het college komt nog met een voorstel voor geschikte financiering en een definitief inrichtingsplan. Behalve voor de skatebaan zijn er namelijk ook kosten voor de verlichting van de baan, aanpassing van de paden, prullenbakken, banken en fietsbeugels en het weghalen van de oude skatebaan. Die skatebaan gaat op 1 juni dicht en wordt in juni of juli afgebroken.
Hoe zat het ook weer met die oude skatebaan?
Skatebaan Wim in Middelburg is misschien wel het meest besproken skatepark van Nederland. Er is al jaren gesteggel over het voortbestaan vanwege overlast voor omwonenden. Dat gesteggel bereikte voorjaar 2021 een hoogtepunt toen de baan gesloten werd. Een petitie met ruim 13.000 handtekeningen, demonstraties, veel media- en landelijke aandacht zorgden ervoor dat de baan toch weer tijdelijk openging. Ondertussen ging de gemeente op zoek naar een nieuwe locatie.
Het was de bedoeling dat zodra die locatie openging, Wim verleden tijd was. Door de vertraagde nieuwe skatebaan, zitten skaters nu een paar maanden zonder skatebaan.
Of er op die plek een nieuwe speelvoorziening komt, zoals de gemeente beloofd had, is ook nog maar de vraag. Omwonenden staan niet te springen. Zij zien liever dat de bestaande speelplek tussen de Vinkenhof en Zwanenhof wordt opgeknapt. De gemeente gaat daarover met buurtbewoners in gesprek.