Vertraging Delta Kenniscentrum: herhaling marinierskazernedebacle ligt op de loer

Het ongeduld over het Delta Kenniscentrum voor water, voedsel en energie groeit. Het centrum in Vlissingen is een belangrijk onderdeel van het compensatiepakket voor de misgelopen marinierskazerne en had op 1 februari al open moeten zijn. In mei komt de stuurgroep die bestaat uit vertegenwoordigers van het Rijk, de Provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen weer bij elkaar.
Robèrt Brunke, Statenlid ProZeeland
Robèrt Brunke, Statenlid van ProZeeland, maakt zich zorgen over het Delta Kenniscentrum © Omroep Zeeland
Robèrt Brunke van ProZeeland maakt zich zorgen en heeft in de Statenzaal van het Abdijcomplex in Middelburg al tijdens drie vergaderingen met zijn motie over het Delta Kenniscentrum staan zwaaien. De laatste keer deed hij dat tijdens de vergadering van Provinciale Staten op 1 april. Maar ook deze keer trok het Statenlid van ProZeeland zijn motie in na geruststellende woorden van gedeputeerde Harry van der Maas (SGP).

"Voor het zomerreces antwoorden"

Maar het moet maar eens genoeg zijn. "Als er op de vergadering van 20 mei geen uitsluitsel komt van de gedeputeerde hoe het verder gaat met het Delta Kenniscentrum dien ik de motie in met een ultimatum. Voor het zomerreces wil ik antwoorden", zegt Brunke strijdbaar.

Argwaan onder Vlissingers

Op straat in Vlissingen leeft behoorlijk wat argwaan over de vertraging van het Delta Kenniscentrum. "Dat vind ik jammer", zegt een vrouw in de Badhuisstraat, "Ik denk dat het heel belangrijk is om zo'n instituut heel snel op te zetten, maar ik heb er weinig vertrouwen in. Tot op heden zijn er allerlei dingen afgeblazen die in Zeeland zouden komen en dit wordt ook vast weer op de lange baan geschoven. Of er komt een kink in de kabel, waardoor het niet door kan gaan. Die ervaring heb ik."
En een man die aan de overkant van de straat tegen een huis leunt zegt over het compensatiepakket: "Er werd heel veel geld beloofd in heel veel prestigeprojecten. Ik denk dat het nog tien jaar gaat duren voordat er iets concreets is."
Kenniswerf Vlissingen
Het Delta Kenniscentrum moet komen aan de Kenniswerf in Vlissingen © Omroep Zeeland
De plannenmakerij voor het Delta Kenniscentrum voor water, voedsel en energie wordt al meer dan een jaar lang iedere keer uitgesteld. Brunke is zeker niet de enige politicus in Zeeland met ongenoegen over die vertragingen. Hij is tot nu toe wel degene die het hardst roept.

Geen gelatenheid

Dat is nodig vindt hij, want een herhaling van het scenario van de marinierskazerne ligt op de loer. Toen waren veel Zeeuwse politici van mening dat het allemaal wel goed zou komen, maar dat gebeurde dus niet.
Toch vindt een aantal politici ook nu weer dat je 'een broedende kip niet moet storen'. Maar met zulke platitudes red je het volgens Brunke niet. Zeker bij zo'n belangrijk onderdeel van het compensatiepakket als het Delta Kenniscentrum, waar het Rijk de eerste tien jaar 135 miljoen euro in wil investeren en de provincie nog eens 70 miljoen, moet je enorm op je qui-vive zijn, vindt het ProZeeland-Statenlid.
Uitvoeringsregisseur Siebe Riedstra op zijn kantoor in de Zürichtoren in Den Haag
Uitvoeringsregisseur Siebe Riedstra ziet toe op de uitvoering van het compensatiepakket © Omroep Zeeland
"Het compensatiepakket Wind in de Zeilen is uiteindelijk maar een stuk papier. Het lijkt nu trouwens wel windstil. De uitvoering van het compensatiepakket is in waterverf geschreven. Wat heel belangrijk is voor Vlissingen en Middelburg is de realisatie van het Delta Kenniscentrum. Dat zie ik nu nog op losse schroeven staan."

Nieuw: stuurgroep in mei

Siebe Riedstra, de uitvoeringsregisseur van het compensatiepakket in Den Haag, laat weten dat in mei de zogeheten stuurgroep weer bij elkaar komt. In die stuurgroep nemen verschillende deelnemende overheden plaats: Rijk, Provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen. Het is de bedoeling dat de groep de plannen van universiteiten en onderwijsinstellingen in Zeeland verder vorm gaat geven. Het is niet duidelijk of en wanneer de stuurgroep met een resultaat komt. Riedstra wil ook geen nieuwe openingsdatum voor het Delta Kenniscentrum noemen.

Borgen en alternatief

Robèrt Brunke wil vooral dat de gemaakte afspraken met het Rijk worden geborgd. Ook moet er naar een goed alternatief worden gezocht, als het Delta Kenniscentrum onverhoopt niet doorgaat. Of hij als eenmansfractie steun krijgt voor zijn eventuele motie, is nog niet duidelijk.