Terugblik: Stralenschildpadjes, erepenning en lammetjes in de woonkamer

Het Zeeuwse nieuws stond deze week in het teken van dieren. Zo was er bij Iguana Reptielenzoo een bijzondere babyboom en waren we op bezoek bij de familie van Oeveren die lammetjes in hun woonkamer grootbrengen. Maar er was ook ander nieuws. We hadden het deze week ook over een heldendaad en een mobieltjesverbod. Wil je meer weten? Je leest het hier in ons nieuwsoverzicht.
Terugblik: Stralenschildpadjes, mobieltjesverbod en lammetjes in de woonkamer

Babyboom bij Iguana

Directeur Ad Blom nam ons mee naar een aantal pasgeboren schildpadjes. En dat waren geen normale schildpadjes. Het waren stralenschildpadjes. "Ze zien er nu nog heel ontwapenend uit, met die kleine pootjes en schattige oogjes", vertelt een stralende Bom. En hij heeft er nog lang plezier van: "Ze kunnen 190 jaar oud worden. Ik hoop het tot de laatste dag mee te maken, maar ik verwacht niet dat het lukt", grapte de reptielenliefhebber.
Stralenschildpadjes Iguana
Stralenschildpadjes bij Iguana © Omroep Zeeland

Lammetjes in de woonkamer

Sommige mensen nemen kittens in huis, maar de familie Van Oeveren neemt lammetjes in huis. De lammetjes zijn geboren als deel van vierlingen en dat zijn te veel lammetjes voor het moederschaap om te kunnen zogen. Daarom brengen Rina van Oeveren en haar man de lammetjes zelf door de kwetsbare periode heen.
hond likt lammetje
Witte herder Timmy wast de lammetjes ook regelmatig © Omroep Zeeland

Mobieltjesverbod op scholen

De mobiele telefoon is erg belangrijk in ons leven. Maar op school is het niet altijd goed voor je ontwikkeling om aan de mobiele telefoon gekluisterd te zijn. Op het Calvijn College is er al een mobieltjesverbod. Hoewel de leerlingen eerst niet erg enthousiast waren, zijn de reacties nu wel positief. "Het is een stuk gezelliger", zegt een van de leerlingen.
Geert-Jan de Maat krijgt de erepenning opgespeld.
Geert-Jan de Maat krijgt de erepenning opgespeld. © Omroep Zeeland

Erepenning

Geert-Jan de Maat uit Middelburg kreeg vrijdag de erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in zilver opgespeld. Een koninklijke onderscheiding voor dappere daden. Hij kreeg deze voor het redden van zijn buurvrouw die in een vier meter diepe sinkhole terecht was gekomen.
Burgemeester Harald Bergmann sprak lovende woorden. "Hij is de put in gegaan met gevaar voor eigen leven, heeft zand weggegraven, een stuk tuinslang af laten knippen en bij mevrouw in haar mond geplaatst zodat ze nog wel kon ademen. Dat gaat in seconden van tijd, maar er is zo snel en adequaat gehandeld, waardoor de hulpdiensten vervolgens ook snel konden handelen."