Koudekerke richt huizen in voor Oekraïense vluchtelingen: 'Als je iets kunt doen, dan moet je dat doen'

In Koudekerke worden zestien woningen ingericht voor vluchtelingen uit Oekraïne. Maar om die huizen helemaal woonklaar te maken, zijn er natuurlijk wel meubels en andere spulletjes nodig. Dorpsbewoners, maar ook bewoners van de omliggende dorpen en steden, zijn daarom massaal uitgerukt om te helpen. En dat levert een complete inboedel op.
Koudekerke richt huizen in voor Oekraïense vluchtelingen: 'Als je iets kunt doen, dan moet je dat doen'
"Ik ben echt trots", zegt Sandra van der Linde van stichting Welzijn Veere, die namens de gemeente Veere de actie coördineert. Ze staat met haar handen vol spullen en loopt af en aan in de schuur. "Mensen blijven spullen brengen. We hebben koelkasten, bedden, tafels, eigenlijk een hele inboedel vol."
Vrijwilliger Herman en Sandra van Welzijn Veere zijn druk in de weer met spulletjes voor de vluchtelingen
Vrijwilliger Herman en Sandra van Welzijn Veere zijn druk in de weer met spulletjes © Omroep Zeeland
In de schuur, die gebruikt wordt als opslagplek, liggen heel veel spulletjes voor kinderen. Bernd de Block uit Koudekerke zet daar nog eens een ledikantje bij. "Onze dochter heeft met onze verhuizing een nieuw bed gekregen. We hadden dit bed over dus waarom zouden we het dan niet doneren", zegt hij, met het matras in zijn handen. "Als je iets kunt doen, dan moet je dat ook doen, vind ik."

'Er wordt gepoetst, geklust, verhuisd en ingericht'

Ondertussen hebben Sandra en haar collega's al vier huizen aan de Kerkstraat in Koudekerke woonklaar gemaakt. De huizen stonden leeg, of komen binnenkort leeg te staan, klaar voor de sloop. "Maar de gemeente heeft bedacht dat er vluchtelingen in kunnen worden opgevangen. En hoe fantastisch is het dat het hele dorp klaarstaat om ons te helpen: er wordt gepoetst, geklust, verhuisd en ingericht. Ik ben trots."

Nog steeds spullen nodig

De vrijwilligers gaan de komende tijd verder met het inrichten van de woningen. "We weten nog niet hoeveel dat er gaan zijn, maar in andere dorpen van de gemeente Veere moeten ook woningen klaar worden gemaakt", zegt Van der Linde. "Alle spulletjes zijn welkom. Mocht je iets willen doneren, neem wel eerst even contact op via de Facebookpagina van Welzijn Veere."