Waarom zijn er zoveel verwijzingen naar Maria Magdalena te vinden in Goes?

Goes kan zich wel de Maria Magdalenastad van Nederland noemen, want er zijn verwijzingen genoeg in de Zuid-Bevelandse plaats. Een Maria Magdalenastraat, twee Maria Magdalenakerken, een Maria Magdalenaklok in de toren van het stadhuis en nog veel meer. Daarom staat Goes de komende tijd in het teken van één van de drie Maria's uit het evangelie.
De Grote of Maria Magdalenakerk in Goes
De protestantse Grote of Maria Magdalenakerk in Goes © Omroep Zeeland
Project Magdalena start vandaag om 17.00 uur in de Grote of Maria Magdalenakerk. De protestantse kerk staat pal tegenover de katholieke Heilige Maria Magdalenakerk, wat nogal eens tot onduidelijkheid leidt. In de Zeeuwse Kamer proberen Willy van Meegen van stichting StichtLicht en Marlize Laport van Historisch Museum De Bevelanden wat meer duidelijkheid te geven over deze Maria.

Kerk opgeëist door protestanten

Volgens Willy van Meegen, die het project mede organiseert, was de protestantse kerk eerst een katholieke kerk. Tijdens de beeldenstorm in de zestiende eeuw hebben protestanten de kerk opgeëist. Toch is Maria Magdalena ook in de protestantse kerk belangrijk, waardoor de naam bleef bestaan.
Begin 1900 werd een nieuwe katholieke kerk gebouwd aan de Singelstraat, pal tegenover de protestantse. Omdat de katholieken de naam in ere wilden houden werd ook daar voor Maria Magdalenakerk gekozen, maar dan met 'heilige' ervoor.

Genoeg verwijzingen voor een volgend project

Zo zijn er nog veel meer verwijzingen naar Maria Magdalena in Goes vertelt Marlize Laport. Het bestuur van Goes heeft lange tijd een stadsstempel gebruikt met de beeltenis van Maria Magdalena. Ook is er een klok in het stadhuis aan de Grote Markt met een afbeelding van de heilige.
"We kwamen in onze zoektocht nog zoveel meer tegen, dat we plannen hebben om het volgend jaar nog een keer te doen", vertelt Willy van Meegen.
Het project is een mix van exposities, concerten, films, lezingen, rondleidingen en kinderactiviteiten.
Luister hier het hele gesprek met Laport en Van Meegen terug.
Zeeuwse Kamer over Maria Magdalena in Goes