Follow the Money: Damen werkt ondanks verbod door aan Russische jachten

Een of meerdere schepen van scheepsbouwer Damen Yachting in Vlissingen zouden onder toezicht staan van de douane. Dat meldt onderzoeksplatform Follow The Money (FTM). Damen zou, net als acht andere scheepswerven, werken aan superjachten waarvan niet bekend is wie de koper is. Omdat het mogelijk om een Russische klant gaat, worden de schepen extra goed in de gaten gehouden.
Damen Yachting in Vlissingen
Damen Yachting in Vlissingen © Door Rhemond Bukkens, Vlissingen Loods Damen, Amels
FTM zegt een memo, afkomstig van Damen, in handen te hebben voor toeleveranciers. Daarin laat Damen weten dat het ondanks de sancties doorbouwt. "Op dit moment zijn er vanuit de sancties geen zaken die er voor zorgen dat wij onze werkzaamheden moeten stoppen. Wij blijven dit scherp in de gaten houden en zullen ons zoals gezegd aan de geldende wetgeving houden."

Twintig jachten aan ketting

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne heeft de douane twintig jachten aan de ketting gelegd bij negen werven en handelaren. Van die jachten zijn er veertien in aanbouw, vier in onderhoud en twee in opslag, aldus de douane.
Woordvoerder Rick van de Weg van Damen zegt dat in ieder geval niet de gehele scheepswerf onder toezicht staat en dat de douane dat ook nooit doet. "Alleen individuele schepen worden in sommige gevallen onder toezicht gesteld." Dat bevestigt ook de douane. Damen reageert verder niet op de berichtgeving van FTM en zegt dus niet of schepen op de werf momenteel extra in de gaten worden gehouden. Ook de douane doet geen uitspraken of er schepen in Nederland onder verscherpt toezicht staan.

Schip Abramovich

Volgens de Britse krant The Guardian zou in ieder geval een luxe jacht van de Russische oligarch Roman Abramovich in Vlissingen liggen voor onderhoud. Dat jacht zou niet behoren tot de jachten die eerder deze week door Nederland aan de ketting zijn gelegd. Na de Russische inval in Oekraïne verkocht Abramovich het schip aan zijn zakenpartner David Davidovich. Volgens FTM zijn de werkzaamheden aan dat schip wel stilgelegd.