Erepenning voor Geert-Jan die zijn buurvrouw uit vier meter diepe sinkhole redde

Geert-Jan de Maat uit Middelburg heeft vanmorgen de erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in zilver ontvangen. Een koninklijke onderscheiding voor dappere daden. Hij kreeg deze voor het redden van zijn buurvrouw die in een vier meter diepe sinkhole terecht was gekomen.
Erepenning voor Geert-Jan die zijn buurvrouw uit vier meter diepe sinkhole redde
Op zondag 28 november 2021, omstreeks 19.00 uur, redde Geert-Jan de Maat het leven van zijn buurvrouw. De vrouw zakte in haar eigen tuin aan de Nieuwstraat in Middelburg in een diep gat in de grond, een sinkhole. Ze raakte bedolven onder drijfzand. De Maat sprong daarop zelf in de put en kon haar hoofd boven water houden. Zo heeft hij het leven van de vrouw gered.

Stuk tuinslang om te ademen

De Maat wil liever niets over zijn heldendaad kwijt aan de media, maar burgemeester Harald Bergmann sprak lovende woorden over hem tijdens zijn toespraak. "Hij is de put in gegaan met gevaar voor eigen leven, heeft zand weggegraven, een stuk tuinslang af laten knippen en bij mevrouw in haar mond geplaatst zodat ze nog wel kon ademen. Dat gaat in seconden van tijd, maar er is zo snel en adequaat gehandeld, waardoor de hulpdiensten vervolgens ook snel konden handelen."
Erepenning
De erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in zilver wordt niet vaak uitgereikt © Omroep Zeeland
Uit onderzoek van de gemeente Middelburg bleek later dat het gat waar de vrouw in verdween, ontstaan is in een oude waterput. Volgens de gemeente was de put waarschijnlijk afgedekt met puin of met hout. In de loop van de tijd is dat gaan rotten en is er een holte ontstaan. Een verband met de gemeentelijke riolering werd uitgesloten omdat er geen verbinding gevonden werd tussen het riool en de voormalige put.

Bijzondere erepenning

De erepenning in zilver wordt slechts sporadisch uitgereikt, blijkt uit de archieven van de Kanselarij der Nederlandse Orden. Landelijk maar eens per jaar. In 2016 en 2021 werden nog wel bronzen penningen uitgereikt aan twee moedige Zeeuwen.