Geen liedje van BLØF of Racoon in The Passion dit jaar, maar tóch een Zeeuws randje

Geen liedjes van BLØF of Racoon dit jaar in The Passion, maar tóch een Zeeuwse inbreng: het lied Mijn Hart Kan Dat Niet Aan. De muziek werd gecomponeerd door de vorig jaar overleden Zeeuwse gitarist Leo van de Ketterij, op een tekst van Huub van der Lubbe, zanger van De Dijk.
Het nummer Van de Ketterij werd gisteravond in de uitzending gezongen door Soy Kroon (Jezus), Dennis Weening (Judas) en Thomas Cammaert (Petrus). The Passion vertelt het verhaal van het lijden van Jezus met hedendaagse Nederlandstalige muziek.

Eigenlijk voor het songfestival

Het lied van Van de Ketterij was oorspronkelijk bedoeld als inzending voor het Nationaal Songfestival van 1998 voor BLØF. De band, die toen net landelijk was doorgebroken, zag toen af van deelname. Uiteindelijk zong de Rotterdamse zangeres Frédérique Spigt het lied. Ze eindigde op de derde plaats. Edsilia Rombley won dat jaar het ticket naar het Eurovisie Songfestival met Hemel en Aarde.
Dochter Julia van de Ketterij, zelf zangeres bij onder meer The Night of the Proms, was geroerd door Mijn Hart Kan Dat Niet Aan in The Passion.
The Passion werd in 2011 voor het eerst uitgezonden door de EO vanuit Gouda. Daarna volgden nog acht edities, steeds vanuit een andere stad. The Passion van 2020 vond wegens de coronamaatregelen in aangepaste vorm plaats in Hilversum. Dit jaar en vorig jaar nam de KRO/NCRV de uitzending over.

Zeeuwse nummers in The Passion

In 2015 werd Vlissingen benaderd om decor te zijn voor The Passion. De stad sloeg dit 'geschenk uit de hemel' af wegens de kosten. Ook stond het evenement gepland op de dag dat Vlissingen samen met koning Willem Alexander zijn zevenhonderdjarig bestaan vierde.
In voorgaande edities van The Passion zijn in totaal liedjes van BLØF te horen geweest. Ruth Jacott zong in 2012 Leun Op Mij, geschreven door Paskal Jakobsen. In 2014 was Oceaan van Racoon in The Passion verwerkt.

Zeeuwse bijdrages aan de The Passion

Jaar Artiest/componist Lied
2012 BLØF Mens
Paskal Jakobsen Leun Op Mij
2013 BLØF Mooie Dag
BLØF Zo Stil
2014 BLØF Alles Is Liefde
BLØF Omarm
Racoon Oceaan
2015 BLØF Open Je Ogen
BLØF Donker Hart
BLØF Opstand
BLØF Open Je Ogen (reprise)
2016 BLØF Hou Vol, Hou Vast
2017 BLØF Beter
BLØF Dichterbij Dan Ooit
2022 Leo van de Ketterij Mijn Hart Kan Dat Niet Aan
Gitarist, componist en gitaarleraar Leo van de Ketterij speelde in diverse bands en maakte deel uit van de Haagse band Shocking Blue in de periode van de wereldhit Venus. Daarna zette hij zich enkele jaren in voor de Pinksterbeweging. Met zijn vrouw Cindy Tamo vormde hij de L&C Band. Later speelde hij in de bands The Cave en de amusementsband Passe Partout.
Dit jaar vond het plaats in Doetinchem. Er keken meer dan twee miljoen mensen naar.