Deel Russische schepen niet meer welkom in Zeeuwse havens

Een deel van de Russische schepen is vanaf zondag niet meer welkom in de havens van North Sea Port. Dat is een van de sancties van Europa tegen Rusland na de invasie in Oekraïne. In de havens van North Sea Port kwamen tot nu toe wekelijks zo'n vijf Russische schepen aan.
Schip op de Westerschelde bij Hansweert
Schip op de Westerschelde © Omroep Zeeland
Het verbod geldt voor alle Europese havens en gaat in om twaalf uur in de nacht van zaterdag op zondag. Drie van de Russische schepen richting North Sea Port hebben de Gentse haven als bestemming, de andere twee Vlissingen-Oost of Terneuzen.

Rusland belangrijkste handelspartner NSP

Rusland was in 2021 de belangrijkste handelspartner voor North Sea Port. Daarmee lijkt de Europese boycot van Russische schepen een gevoelige slag voor het Gents-Zeeuwse havenschap. Maar er zijn veel uitzonderingen op de boycotmaatregelen. Zo blijven schepen met aardgas, aardolie, medische, landbouw- en voedingsproducten nog wel welkom.

6,3 miljoen ton

In de havens van North Sea Port wordt 6,3 miljoen ton aan goederen verhandeld. Een heel klein gedeelte is export, het overgrote gedeelte import; voornamelijk steenkool, maar ook houtpellets en lijnzaad. In hoeverre North Sea Port wordt geraakt door het verbod, is dus maar de vraag. Lijnzaad is een agrarisch product, dus zou nog gewoon geïmporteerd mogen worden. De aanvoer van steenkool richting Rusland kan nog tot 10 augustus, wanneer het onder een contract valt dat afgesloten is voor 9 april.
De haven van Gent
De haven van Gent © Omroep Zeeland
Schepen die zich al in de havens bevonden voor het ingaan van de sanctie, mogen nog wel weg. Scheepsagenten zullen de boel in de gaten houden. Op de Westerschelde komen ook loodsen aan boord die de papieren controleren. De douane houdt het in de gaten en op het allerlaatst de havenmeester van North Sea Port.