Minister: bestuurder Isaac Beeckman Academie moet weg

De bestuurder van het Isaac Beeckman Academie in Kapelle moet zo snel mogelijk opstappen. Dat heeft minister Dennis Wiersma van Basis- en Voortgezet Onderwijs besloten na een nieuw inspectierapport. De bestuurder geeft leiding aan acht scholen voor persoonlijk onderwijs door heel het land. Als de bestuurder niet opstapt, dan kan de minister stoppen met geld overmaken naar de scholen.
Isaac Beeckman Academie
De Isaac Beeckman Academie in Kapelle © Omroep Zeeland
Volgens het inspectierapport is de administratie niet op orde en kunnen de scholen hun rekeningen niet meer zelfstandig betalen. Ook is er 22,5 miljoen uitgegeven aan zaken waar onderwijsgeld niet voor bedoeld is. Een groot gedeelte van dat bedrag is geïnvesteerd in schoolgebouwen die eigendom zijn van stichtingen van de bestuurder. Dat mag niet en daarom moet het terug worden betaald.
Op veel van de particuliere scholen is de kwaliteit van het onderwijs ook onvoldoende, maar dat geldt niet voor het Isaac Beeckman Academie in Kapelle. Ouders hebben tussen 2018 en 2020 wel te veel betaald aan ouderbijdragen. Dat geld hebben ouders overgemaakt voor taalreizen en schoolkosten, maar de bestuurder heeft ook dit geld uitgegeven aan gebouwen die niet (meer) van de schoolbesturen zijn.

Tendentieus

De School voor Persoonlijk Onderwijs is het oneens met het rapport van de Inspectie van het Onderwijs dat is verschenen. Volgens de scholengroep is het financieel beheer "juist zeer goed" en is het rapport "tendentieus."

'Noodzakelijke beslissing'

Volgens het ministerie is het uitzonderlijk dat een bestuurder gedwongen wordt om op te stappen, maar is de beslissing noodzakelijk, omdat er op de scholen veel mis is en er geen vertrouwen meer is in deze bestuurder.
Minister Wiersma: "Als je op een van deze scholen zit, dan krijg je niet altijd het onderwijs dat je verdient. Hoe hard je ook je best doet. Dat is niet eerlijk en onacceptabel. De bestuurder van deze scholen is drukker bezig met rechtszaken voeren dan met de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Ik vind dat deze bestuurder zijn taak verwaarloost en het vertrouwen niet waard is. Daarom doe ik er alles aan om deze bestuurder weg te krijgen. Want de leerlingen op deze scholen verdienen beter."

De bestuurder kan binnen vier weken reageren op de aanwijzing, waarna die definitief wordt. Dan moet er een interim-bestuurder worden aangesteld en moet de bestuurder binnen twee weken opstappen.