'Stookalert' ook in Zeeland, oproep RIVM: steek je houtkachel niet aan!

In Zeeland is sinds vanmorgen een 'stookalert' van kracht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept iedereen met klem op om geen vuur te stoken in houtkachels, open haarden, vuurkorven of barbeques. Het instituut doet die oproep vanwege de slechte luchtkwaliteit. Dat komt met name door paasvuren in Duitsland.
Strengere regels voor houtkachels
Het RIVM roept iedereen op om geen houtvuur te stoken in kachels of open haarden © Omroep Zeeland
In Nederland, en ook in Zeeland, worden morgen pas de eerste paasvuren aangestoken, maar in Duitsland branden de vuren traditiegetrouw al op donderdag en vrijdag. Door het rustige voorjaarsweer en de oostelijke wind kan de fijnstof zich over heel Nederland verspreiden.

Luchtkwaliteit onvoldoende tot slecht

Door al die paasvuren in binnen- en buitenland is er nog tot en met maandag kans op smog, door fijnstof en houtrook. Het RIVM verwacht dat daardoor de luchtkwaliteit in grote delen van het land onvoldoende tot slecht is.
Het stookalert is afgegeven voor in het hele land en geldt nog het hele paasweekend. Dus ook morgen en overmorgen worden Zeeuwen opgeroepen om geen hout te stoken in kachels of open haarden.

Schadelijke stoffen

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, PAK's, benzeen en koolmonoxide. Die kunnen allerlei nadelige effecten hebben, vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten, aldus het RIVM. Zij krijgen door het inademen van de vieze lucht meer en eerder klachten en kunnen zich volgens het instituut dit weekend beter niet lichamelijk inspannen in de buitenlucht.