Ruud kreeg dankzij de provincie een rolstoel en kan nu eindelijk weer basketballen

Tweeënhalf jaar moest Ruud Groeneveld uit Noordgouwe op zijn rolstoel wachten. Het kostte een hoop frustratie. Zijn aanvraag voor een sportrolstoel werd meerdere keren afgewezen, maar dankzij een speciaal project is het nu eindelijk gelukt. Groeneveld kan met zijn rolstoel nu eindelijk weer basketballen.
rolstoelbasketbal
Ruud Groeneveld in zijn rolstoel tijdens de training bij RBVM © Omroep Zeeland
Dat speciale project heet UniekSporten. Het helpt bij aanvragen voor sporthulpmiddelen via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De sporter kan van die middelen dan een half jaar gebruikmaken. SportZeeland, het provinciaal sportorgaan, is aangesloten bij het project UniekSporten. "Het begint al bij het aanvragen van een sporthulpmiddel", legt Joost Hopmans van SportZeeland uit. "Wat heb ik nodig, voor welke sport ga ik hem gebruiken? Op het moment dat je het sporthulpmiddel kan uitproberen, kan je beter inschatten of de sport en het hulpmiddel bij je passen."

Met Mach 8 door de bocht

Terug naar Ruud Groeneveld. Hij heeft een kraakbeenblessure waardoor hij niet meer aan valide basketbal kan doen. Daarom speelt hij nu rolstoelbasketbal bij RBVM in Middelburg en daarvoor heeft hij een speciale rolstoel nodig. Na bijna tweeënhalf jaar wachten heeft hij nu een rolstoel op maat. "Hij is heel compact waardoor ik heel snel kan draaien", vertelt een blije Groeneveld. "En de wielen staan schuin, daardoor kan ik met Mach 8 door de bocht gaan zonder dat ik omval."
Rolstoelbasketball
'De wielen staan schuin, daardoor kan ik met Mach 8 door de bocht gaan zonder dat ik omval' © Omroep Zeeland
Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die een aanvraag deden voor een sporthulpmiddel, waarbij die in eerste instantie werd afgewezen. Daardoor werden de wachttijden langer en langer. "Soms duurde het jaren voordat iemand een rolstoel had. Door procedures kon dat echt lang duren", vertelt Hopmans. "Met UniekSporten hebben we dat nu ondervangen. Als de aanvraag bij de WMO, dat via de gemeente loopt, wordt afgewezen, kunnen wij hem nog landelijk bij UniekSporten aanvragen."
SportZeeland vindt het belangrijk dat ook mensen met een beperking toegang hebben tot sport en bewegen. Jo-Annes De Bat, gedeputeerde sport: "We weten allemaal dat sport en bewegen voor iedereen goed is. Dan moeten we er ook alles aan willen doen om sporten en bewegen voor iedereen toegankelijk te maken."