Oud-olympiër gaat politiek in: 'Je moet in beide vakken heel veel doorzettingsvermogen hebben'

Hij was na de gemeenteraadsverkiezingen erg verrast. Kim Reynierse uit Middelburg kreeg zoveel stemmen dat hij vanaf een lage positie op de kieslijst van D66 ineens in de raad werd gekozen. Nu, anderhalve maand later, is hij door al die voorkeursstemmen er klaar voor om van zijn politieke carrière een succes te maken.
Kim Reynierse stapt de Middelburgse politiek in
"Ik wil wat doen voor Middelburg. Mij dienstbaar opstellen naar de inwoners", motiveert Reynierse zijn keuze om in de politiek te stappen. Eigenlijk zou de oud-topatleet niet in de gemeenteraad komen. Hij stond als nummer vijf op de kieslijst van D66 Middelburg. De partij won in maart drie zetels, maar Reynierse had zoveel voorkeursstemmen, dat hij een raadszetel niet kon weigeren.
"Ik was wel verrast", zegt Reynierse nu. "Ik had er niet echt rekening mee gehouden, maar mijn vrouw wel. Zij was helemaal niet verbaasd."

'Doorzettingsvermogen is in beide vakken belangrijk'

Als oud-topsporter weet hij wat hard werken is. Na de eerste weken vergaderen met de gemeenteraad ziet Reynierse al paralellen tussen politiek en topsport. "Je moet in beide vakken heel veel doorzettingsvermogen hebben", analyseert de 61-jarige Reynierse. "Als iets niet lukt: kop schudden, opstaan en nog een keer harder proberen. Werken aan een doel en proberen dat te realiseren."
Kim Reynierse wil zich vooral in gaan zetten voor een groener Middelburg
Kim Reynierse wil zich vooral in gaan zetten voor een groener Middelburg © Omroep Zeeland
De voornaam van Reynierse, Kim, kon door de stemmers ook geïnterpreteerd worden als vrouwennaam. Er was bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen een landelijke oproep om op de hoogst geplaatste vrouw op de kieslijsten te stemmen, zodat er meer vrouwen in de politiek zouden belanden. Reynierse zelf denkt dat hij daardoor wel een enkele stem heeft gekregen, maar niet dat het uiteindelijk zoveel invloed had.
"Ik had ruim voldoende voorkeursstemmen. Het grootste deel van de stemmers dat op mij heeft gestemd, zonder arrogant te doen, weet echt wel wie Kim Reynierse is. Daarnaast heeft Heidie Menheere, de eerste vrouw op de lijst, ook veel stemmen gekregen", legt Reynierse uit.
Als lange afstandsloper won Reynierse in 1986 de marathon van Eindhoven en in 1992 sloot hij zijn carrière af op de Olympische Spelen in Barcelona, waar hij als 53e eindigde op de marathon. "Ik liep voor Aruba en toen ik dat Olympisch stadion aankwam, wist ik dit is het mooiste dat ik kon bereiken. Deelname aan de Spelen, het was een heel mooi moment."
Het belangrijkste speerpunt van Reynierse wordt een gezonder Middelburg. "Ik ben erg begaan met de klimaatveranderingen en wil graag helpen om de klimaatdoelstelling van de stad te halen", vertelt Reynierse. "Daar moeten we echt nu mee beginnen. Ik wil graag een groene stad, waar veel gewandeld en gefietst kan worden."

Beter bereikbare sportaccommodaties

Daarnaast wil Reynierse ook dat de sportaccommodaties beter bereikbaar worden voor iedereen. "De sportvelden worden buiten de stad gelegd, zijn moeilijk bereikbaar en zitten achter hele hoge hekken. Ik vind dat ze voor iedereen open moeten en dichterbij moeten zijn."
Kim Reynierse in 1989 bij de halve marathon in Egmond aan Zee
Kim Reynierse in 1989 bij de halve marathon in Egmond aan Zee © ANP