Van de kilometervreter tot de pauzewandelaar: in Reimerswaal is er straks voor iedere wandelaar wat wils

Een volle zaal in het dorpshuis in Waarde. Enthousiastelingen vanuit de hele gemeente Reimerswaal zijn naar het dorp gekomen voor een presentatie van het nieuwe wandelnetwerk, dat voor het einde van het jaar helemaal af moet zijn. Daarmee is Reimerswaal de laatste gemeente in Zeeland die een compleet wandelnetwerk krijgt.
Caroline Geluk
Caroline Geluk vertelt over het wandelnetwerk © Omroep Zeeland
Inwoners hebben de afgelopen tijd meegedacht over de wandelroutes. Dat heeft geresulteerd in een netwerk van 175 kilometer door de gemeente, waarvan 16,5 kilometer over onverharde paden loopt. "Want dat maakt de wandelingen juist leuk", aldus Caroline Geluk. "En we hebben ook een trekvlot!"
Het wandelnetwerk bestaat uit een aantal kleinere ommetjes rondom de dorpen die aan elkaar zijn geknoopt, met elk een eigen thema. Zo heeft Waarde een Monniken Route en staat Oostdijk in het teken van het Verdronken Dorp.

Bewegwijzering is een puzzel

Voor het einde van het jaar moeten alle routes zijn voorzien van bewegwijzering. "Die bewegwijzering is best een puzzel", lacht Carolien Geluk van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ). "Er is het complete wandelnetwerk door de gemeente, met een eigen icoontje. Maar de kleinere ommetjes rondom de dorpen krijgen ook weer een eigen icoontje."
Kaart wandelnetwerk
De kaart met het wandelnetwerk in Reimerswaal © Omroep Zeeland
Dankzij de verschillende routes is er voor ieder wat wils, van de kilometervreter tot de pauzewandelaar. Ook aan mindervaliden wordt gedacht, met een speciale rolstoelroute.

Ieder dorp heeft een eigen icoontje

Over de icoontjes op de borden wordt nog wat gespard tijdens de bijeenkomst. Ieder dorpsommetje krijgt namelijk een eigen icoontje. "Een appel of een peer voor Krabbendijke", roept iemand. "Een geit, voor Waarde?", oppert iemand anders. "Ze noemen dit ook wel geitendorp!" Alle suggesties worden genoteerd.
Op 11 mei starten de vrijwilligers met het aanleggen van het netwerk. SLZ is voor de aanleg van het netwerk nog hard op zoek naar allerlei vrijwilligers, die de borden willen planten, de routes willen controleren of de routes willen herstellen als er iets mis is. Over een feestelijke opening wordt ook nog nagedacht. "Wat gaan we doen? Een lintje doorknippen? Een bordje ophangen?", gooit Geluk op. Een van de aanwezigen heeft nog wel een idee: "De burgemeester moet op het trekvlot!"
Luister naar een sfeerverslag van de bijeenkomst