Belangenvereniging: 'Stop met het vangen van garnalen uit de Westerschelde'

Stop met het vangen van garnalen uit de Westerschelde. Zo luidt het advies van de Nederlandse Vissersbond en belangenvereniging PO Delta Zuid. Kees van Beveren van die belangenvereniging wil mogelijke schade aan de visserssector voorkomen: "We hebben vijf monsters genomen, vier daarvan bevatten een te hoge concentratie PFAS."
Garnalenvisser in Zeeuws-Vlaanderen
Een garnalenvisser © ANP
Alleen het monster dat aan de meest westelijke kant werd afgenomen, zat onder de richtlijn van het RIVM. Voor Van Beveren is dat genoeg reden om dringend te adviseren te stoppen met de garnalenvangst in de Westerschelde: "Gelukkig worden er niet veel garnalen gevangen. Zo'n 1 procent van de garnalenvangst komt uit de Westerschelde."

Is gewoon niet goed

Toch ziet hij de noodzaak om die 1 procent tot een minimum te beperken: "Die garnalen kunnen wel gewoon in de winkel liggen. We zien niet wat ermee gebeurt." Het is volgens hem dan ook mogelijk dat we de afgelopen jaren garnalen hebben gegeten die niet goed voor ons zijn: "Je moet dan wel heel veel garnalen eten, wil je daar echt last van ondervinden. Maar het is natuurlijk gewoon niet goed."
Het blijft een advies, maar Van Beveren heeft er vertrouwen in dat daarnaar geluisterd zal worden: "Het kan officieel nog wel, maar we raden het af en gaan ervan uit dat onze leden dit advies opvolgen."