Grote brand bij 's-Heer Arendskerke: brokstukken, roetdeeltjes en stankoverlast

De loods aan de Ambachtsweg in 's-Heer Arendskerke waar gisteravond een grote brand uitbrak, is volledig uitgebrand. De brand is inmiddels onder controle, het nablussen zal nog wel even duren. Tot die tijd is er stankoverlast in de omgeving. Bij de brand kwam veel rook vrij, ook zijn er brokstukken en roetdeeltjes in de omgeving neergekomen.
De grote brand bij 's-Heer Arendskerke in beeld
De eerste melding van brand bij het bouwbedrijf kwam iets na achten binnen bij de brandweer. Al snel werd opgeschaald naar een grote brand. In de loods stonden onder meer mini-shovels, mini-kranen en gasflessen. Er waren geen personen meer aanwezig in het gebouw, ook niet in de inpandige woning.

'Meerdere explosies gehoord'

De rook trok over de Nieuwe Rijksweg, daarom werd die weg afgesloten. Ook in het dorp was de brand goed te merken. "Het lijkt wel nacht", zei een inwoner rond half negen. Vanuit haar raam keek ze naar de rookwolk. "Er valt allerlei zwart verbrand spul uit de lucht. Overal dwarrelt afval neer." Ook heeft ze ploffen gehoord: "Ik heb meerdere explosies gehoord." Die zijn volgens de veiligheidsregio afkomstig van gasflessen die in de loods stonden.
In eerste instantie richtte de brandweer zich op het redden van de loods, maar in de loop van de avond werd het belangrijker om te voorkomen dat de brand zou overslaan naar naastgelegen panden.
De grote rookwolken waren in de wijde omgeving te zien, van Terneuzen tot Yerseke. De brandweer heeft constant metingen gedaan, dat gebeurt ook nog tijdens het nablussen. Tot nu toe zijn er geen verhoogde concentraties aan gevaarlijke stoffen gemeten. Wel is het advies is om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten, vanwege de roetdeeltjes in de lucht.
Het sein brand meester werd iets voor elven gegeven, toen kon het nablussen beginnen.