Climax nadert voor Bart Nieuwkoop in strijd om de Belgische landstitel

Het worden spannende weken voor Bart Nieuwkoop (26) uit Tholen. Komend weekend begint de voetballer met zijn club Union St. Gillis aan de play-offs om het landskampioenschap in België. Nieuwkoop werd eerder landskampioen met Feyenoord en kan komende weken zijn tweede landstitel pakken.
Bart Nieuwkoop juicht nadat hij gescoord heeft in de wedstrijd tegen Standard Luik
Bart Nieuwkoop juicht nadat hij gescoord heeft in de wedstrijd tegen Standard Luik © Orange Pictures

Bart, welke voorbereidingen hebben jij en het team getroffen voor deze strijd om het kampioenschap van België?

"Ik ben net terug van een trainingskamp in Spanje, waar we onder prettige omstandigheden en op een goed veld ons hebben kunnen voorbereiden. De trainer wilde graag dat we een paar dagen met de hele groep bij elkaar waren. Dat hebben we in de winterstop ook gedaan en dat pakte goed uit, want daarna behaalden we goede resultaten."

In het kort; afgelopen zomer verkaste jij van Feyenoord naar Union St. Gillis, een Belgische promovendus. Jullie verrasten iedereen door bijna het hele seizoen bovenaan te staan. Had jij dit verwacht afgelopen zomer toen je deze transfer maakte?

"Nee, ik had niet verwacht dat het zou gaan zoals we afgelopen jaar hebben gepresteerd. Ik wist dat het een hele ambitieuze club was en dat er veel kwaliteit was. Maar dat we het zo goed zouden doen..."

In Nederland is het natuurlijk zo dat de nummer 1 van de competitie na het seizoen gewoon de kampioen is. Wat vind je ervan dat het in België niet zo gaat?

"Dat vind ik wennen eerlijk gezegd. In Nederland is degene die na 34 wedstrijden het best heeft gepresteerd de kampioen. Maar goed, hier is dat anders met de play-offs. We gaan proberen om het daarin zo goed mogelijk te doen."
Nieuwkoop speelde bijna in iedere wedstrijd dit seizoen mee
Nieuwkoop speelde bijna in iedere wedstrijd dit seizoen mee © Orange Pictures

Nu sta je aan de vooravond van nog zes wedstrijden met de vier beste teams van België. Inzet is de landstitel. Hoeveel kans maken jullie op het kampioenschap denk jij?

"Ik denk dat het echt lastig gaat worden. Onze punten zijn gehalveerd en daarom is onze voorsprong geslonken naar drie punten en dat is maar één winstpartij verschil natuurlijk. Het wordt heel spannend en we hopen dat we het net zo kunnen doen als we het afgelopen jaar in de competitie hebben gedaan. Daar gaan we alles voor geven."

Union St. Gillis blijft natuurlijk promovendus en dat jullie het hele seizoen bovenaan hebben gestaan, was natuurlijk al geweldig. Zou het een teleurstelling zijn als jullie toch geen kampioen worden?

"Als je ziet waar we vandaan komen, dan is het natuurlijk ongekend hoe het seizoen op dit moment verloopt. Dat we eerste zijn geworden in de competitie hadden we nooit verwacht. Maar als je zo dichtbij bent, wil je voor het hoogst haalbare gaan. En je wil iets tastbaars winnen, maar uiteindelijk kunnen wij altijd terugkijken op een geweldig seizoen."

Jij bent één van de weinige spelers in jullie selectie die al eens landskampioen werd. Namelijk met Feyenoord in 2017. Kan die ervaring van jou het team helpen om deze titelstrijd te winnen?

"Misschien wel ja. Ik heb meegemaakt hoe dat is. Met Feyenoord waren dat mooie wedstrijden om te spelen. Deze play-offs zijn allemaal finales, maar in 2017 met Feyenoord mochten we ons ook geen fouten permitteren. Maar iedereen in de selectie is er van doordrongen waar we voor spelen."
Nieuwkoop ontbrak maar in één wedstrijd dit seizoen. Dat kwam door een schorsing. In de andere 33 wedstrijden speelde hij mee en scoorde hij drie doelpunten. Het is voor Nieuwkoop zijn eerste seizoen voor de Belgische club. Union St. Gillis begint als koploper aan de play-offs. Zij hebben na de halvering van het totale aantal punten dat ze in de reguliere competitie hebben gehaald nog 39 punten over. Club Brugge staat op 36, de andere twee deelnemers aan de play-offs; Royal Antwerp en Anderlecht hebben 32 punten. Nieuwkoop speelt zondag de eerste wedstrijd met Union St. Gillis tegen Anderlecht.