Adriano neemt afscheid van zijn metershoge torenkraan: 'Alleen voor het toilet kwam ik naar beneden'

Ruim anderhalf jaar stonden de tien reusachtige torenkranen op het bouwterrein van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Beeldbepalend voor de skyline van de stad, want ze waren al van ver te zien. Maar nu zijn ze niet meer nodig en worden ze één voor één afgebroken.
Torenkranen verdwijnen van het bouwterrein van de Nieuwe Sluis in Terneuzen
Voor kraanmachinist Adriano Furtado uit Brazilië betekent dat het einde van zijn werkzaamheden op het bouwterrein van de zeesluis. Hij werkte voornamelijk op kraan nummer tien. "Vooral als de zon opkwam, was het uitzicht prachtig," vertelt hij. Zijn werkdag op de kraan duurde negen uur en hij kwam alleen naar beneden als het nodig was. "We werken er, nemen er onze pauzes... Alleen voor het toilet komen we naar beneden."

'Hier is alles goed geregeld'

'Zijn' torenkraan is inmiddels afgebroken. Nu valt hij in op de kranen waar het nodig is. Daarna is het tijd voor een ander project. Voor hem was werken aan de Nieuwe Sluis een mooie klus. Eerder werkte hij al in Brazilië en Zweden. "Hier is alles goed geregeld. Ik kwam wel eens op bouwterreinen waar ze het niet zo nauw namen met de veiligheid. Dat is hier wel anders."
Ook zijn baas Willem Verhelst is bijna klaar met zijn werkzaamheden op het bouwterrein. Hij plande de zestien kraanmachinisten in en zorgde ervoor dat alle werkzaamheden goed verliepen. "De betonwerkzaamheden in het buitenhoofd, daar waar de schepen straks de sluis invaren, zijn inmiddels afgerond. En die aan het binnenhoofd zijn bijna klaar. Daar waren de torenkranen voor nodig, maar straks zouden ze alleen maar in de weg staan. Vandaar dat ze nu worden afgebroken."
Twee torenkranen zijn inmiddels afgebroken. Waaronder de 'nummer 10' van Adriano. In augustus moeten alle kranen weg zijn.