Inwoners Burgh-Haamstede zien verhuizing winkelcentrum niet zitten

De verhuizing van winkelcentrum Market Plaza in Burgh-Haamstede is nog geen uitgemaakte zaak. Gesprekken met omwonenden van de nieuwe locatie hebben niks opgeleverd omdat ze weigeren mee te denken. Uit een enquête die enkele inwoners hebben gehouden blijkt dat veel Burgh-Haamstedenaren de noodzaak van een verhuizing niet inzien.
Market Plaza
Winkelcentrum Market Plaza op de huidige locatie in Burgh © Omroep Zeeland
De gemeente en de dorpsraad werken aan een masterplan voor Burgh-Haamstede dat voorziet in een grootschalige herstructurering van het dorp. Onderdeel van de plannen is om Market Plaza - met een supermarkt, een slijterij en een drogisterij - te verplaatsen van Burgh naar de kop van Haamstede. Daar bevindt zich een groot parkeerterrein dat geschikt zou zijn voor de bouw van een nieuw winkelcentrum.
De raad nam afgelopen najaar een principebesluit over de verhuizing maar stelde ook dat met alle belanghebbenden moest worden gesproken over een 'voorkeursvariant', de daadwerkelijke inrichting van het gebied. De sessies met de omwonenden leverden niets op: ze hebben maar één voorkeur, namelijk geen supermarkt voor hun deur.
Kriekemeet
De omwonenden van het parkeerterrein Kriekemeet vrezen voor hun woongenot © Omroep Zeeland
"De bal ligt nu bij de gemeenteraad", zegt wethouder Jacqueline van Burgh. "Ze kunnen terugkomen op het eerdere besluit of de raad neemt ter kennisgeving aan dat er geen breed gedragen voorkeursvariant ligt en we gaan hiermee door. Maar het is evident dat een scenario waarbij Market Plaza verkast kan rekenen op weerstand in de omgeving."
Die inschatting wordt gestaafd door de enquête die de wethouder deze week in ontvangst nam. Van de 460 mensen die het formulier invulden bleek dat ruim tachtig procent vindt dat het parkeerterrein op de kop van Haamstede parkeerterrein moet blijven.