Tien jaar NIOZ: 'Zeeland is een onderzoekslab om van te dromen'

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke viert feest: zij dragen sinds tien jaar de naam NIOZ. Wetenschappers Aimée Slangen en Tjeerd Bouma zijn daarom te gast in de Zeeuwse Kamer.
Onderwaterlaboratorium geopend bij het NIOZ in Yerseke
Onderwaterlaboratorium bij het NIOZ in Yerseke © Omroep Zeeland
De afgelopen jaren wist het instituut zichzelf onmisbaar te maken op onder andere het gebied van onderzoeken naar de stijgende zeespiegel. "Zeeland is bij uitstek de plek voor zulk onderzoek. Je hebt hier last van de zeespiegelstijging, veel recreatie en het economische aspect. De Delta van Zeeland is een onderzoekslab om van te dromen", zegt Slangen.

Liever vooruitblikken

Een tijd om op terug te blikken, maar wetenschappers Aimée Slangen en Tjeerd Bouma blikken liever vooruit. Want, dát is nodig: met de stijgende zeespiegel moeten we volgens de twee gaan nadenken hoe we Zeeland bewoonbaar en veilig houden en ook blijven houden. "We hebben nog wel tijd, maar die tijd is niet eindeloos".
Aimée Slagen heeft meegeschreven aan de rapporten die het afgelopen jaar zijn gepubliceerd. "Veel harder roepen dat er iets moet veranderen kun je niet meer", zegt de wetenschapper. Bouma en Slangen zien allebei dat er langzaam iets begint te veranderen.

Alvast insturen of op het einde een scherpe bocht

Bouma vergelijkt de klimaatcrisis met de ondergang van de Titanic. "Stel je voor dat we op een cruiseschip zitten. Je ziet een ijsberg waar je langzaam op afgaat en je weet dat je een keer van koers moet veranderen, maar je zit er nog wel ver van af. Begin je dan nu alvast met draaien? Of maak je op het einde een maak je op het einde een hele scherpe bocht? Ik ben voor dat we nu alvast beginnen zodat we die scherpe bocht niet hoeven te nemen."
Luister hier de hele Zeeuwse Kamer terug.
Tien jaar NIOZ met Tjeerd Bouma en Aimée Slangen