Krijgen de Zeeuws-Vlaamse dorpen en buitengebieden ook glasvezel?

Waarom wordt er in de ene plaats gratis glasvezel aangelegd, maar moeten inwoners van een andere plaats tussen de 200 en 2.300 euro betalen voor de aanleg? Het is een van de vragen die vanavond werd gesteld tijdens een informatiebijeenkomst van GlasDraad, de organisatie die een glasvezelnetwerk in de dorpen en buitengebieden van Zeeuws-Vlaanderen wil gaan aanleggen.
GlasDraad bijeenkomst glasvezel Sluiskil
De aanleg van glasvezel leidt in Sluiskil tot vragen © Omroep Zeeland
Delta en KPN zijn in een aantal Zeeuws-Vlaamse steden al bezig met het aanleggen van glasvezel, zoals in Breskens, Terneuzen en Hulst. "Maar Delta verglaast in de grote kernen en steden van Zeeuws-Vlaanderen, want daar wonen veel mensen dichtbij elkaar. Wij kiezen de gebieden waar mensen ver uit elkaar wonen en de kleine dorpen", legt Martijn Betlem van GlasDraad uit.

Betalen voor aanleg

Zo'n 25.000 adressen in Zeeuws-Vlaanderen vallen onder die dorpen en buitengebieden. Maar wie met GlasDraad in zee gaat, moet een eenmalige bijdrage betalen, terwijl de aanleg door KPN en Delta gratis is. In de dorpen vraagt GlasDraad een bijdrage van 200 euro, in de buitengebieden is dat 2.300 euro, die gespreid kan worden betaald.
De binnenkant van een glasvezelkabel
De binnenkant van een glasvezelkabel © Omroep Zeeland
"Uiteindelijk is glasvezel de toekomst, dus we zullen toch moeten", zegt Jaak Martens, voorzitter van de dorpsraad van Sluiskil. "Maar dat Delta het gratis doet, maar dat er bij GlasDraad betaald moet worden, dat levert onrust op." Bij een aantal aanwezigen raakt dat inderdaad een gevoelige snaar. "Hoe kijken jullie naar mensen die weinig verdienen?", klinkt het door de zaal. "Ik heb drie kinderen, die hebben een laptop en een tablet. Als zij een filmpje moeten kijken voor school en moeder zit beneden een serie te kijken, dan gaat het al niet meer. Maar geld voor die aanleg heb ik niet zomaar."

'Behoorlijk bedrag'

Andere inwoners zijn positief, zoals Annette Waverijn, die woont en werkt in een buitengebied. "Wij gaan ons zeker aanmelden, want we hebben behoorlijk veel problemen thuis met het internet. We zouden heel graag glasvezeldraad hebben. Het is wel een behoorlijk bedrag, maar uiteindelijk is die 2.300 niet veel, want ik hoop er jarenlang plezier van te hebben."
GlasDraad gaat de komende tijd campagne voeren voor het project. De aanleg gaat namelijk pas van start als 40 procent van die 25.000 Zeeuws-Vlaamse adressen zich inschrijft voor het glasvezelnetwerk.