Woningen in Goes energiezuinig gemaakt: 'De kachel is al weken niet meer aan geweest'

Woningbouwvereniging Beveland Wonen heeft vandaag 194 woningen opgeleverd in de Goese Polder, die gemoderniseerd en energiezuinig gemaakt zijn. De energiekosten van de huurders kunnen daardoor met zo'n twee derde naar beneden.
De woningen zijn extra geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen.
De woningen zijn extra geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. © Omroep Zeeland
Het gaat om 194 huurwoningen in de Goese Polder. De werkzaamheden zijn uitgevoerd in bewoonde staat, bewoners hoefden hun huis niet uit. De buitenkant van de woningen is compleet vernieuwd met nieuwe gevels, daken en zonnepanelen.
"We hebben een isolerende schil rond de woningen geplaatst", zegt Chiel Boonstra van Built4U, die het project mede bedacht heeft. "Verder driedubbeldik glas en kunststof kozijnen. En op zolder staat een warmteterugwininstallatie." Daardoor hebben de woningen nu het hoogste energielabel dat mogelijk is.

Huurverhoging terugverdienen

De huren zijn na de renovatie omhooggegaan, maar dat kunnen bewoners terugverdienen doordat ze besparen op de energiekosten. "Bij ons zijn we van een voorschot van 150 euro per maand terug gegaan naar 50 euro", zegt Henk van der Graaf, een van de bewoners. "We verbruiken veel minder gas, de centrale verwarming is nu al weken niet meer aan geweest. En de zonnepanelen op het dak brengen ook goed op."

Meer projecten

Volgens Reinier de Jonge van Beveland Wonen betekent de investering een enorme stap in het beheersbaar houden van de woonlasten voor de huurders. "Het gaat om een gigantische investering, maar de bewoners gaan er financieel op vooruit, ondanks een huurverhoging van 50 euro per maand", zegt hij. "In de toekomst gaan we meer van dit soort projecten doen. Over drie jaar starten we met een volgende serie woningen."
Energiezuinige woningen opgeleverd in Goese Polder.