Verhoogde PFAS-concentraties gevonden naast terrein afvalverwerker Westdorpe

Op het terrein naast afvalverwerker Beelen bij Westdorpe zijn verhoogde concentraties PFAS aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek dat de provincie Zeeland heeft laten doen.
Beelen westdorpe
Een gedeelte van het terrein dat Beelen wil gaan uitbreiden © Omroep Zeeland
Het onderzoek van de grond bij Beelen werd gedaan omdat er onder en naast het terrein grote hoeveelheden thermisch gereinigde grond (TGG) liggen. Op het terrein is de TGG afgedekt, maar er ligt ook 320.000 ton onbedekt naast het terrein. Omdat er twijfels zijn gerezen over eventuele vervuiling van de grond, die door zou kunnen sijpelen naar het grondwater, liet de provincie de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) monsters nemen van het grondwater.

Verhoogde waarden PFAS

Uit die monsters blijkt dat er in een peilbuis onder andere verhoogde waarden PFBA in het grondwater is aangetroffen. PFBA is een van de 6.000 chemicaliën die onder de verzamelnaam PFAS bekend zijn. Ook zijn er op diverse plekken verhoogde waarden calcium, kalium, natrium, fluoride, chloride, bromide en sulfaat. Het grondwater is volgens het onderzoek niet verontreinigd met stoffen zoals benzeen en tolueen. De onderzoekers zeggen niet te weten of de de aanwezigheid van PFAS en de andere stoffen te wijten is aan de thermisch gereinigde grond.
Beelen
Terrein van Beelen bij Westdorpe © Omroep Zeeland
Beelen wil het naastgelegen terrein betrekken bij het huidige terrein en de TGG die daar nu ligt afdekken met een vloeistofdichte bodem. Wat voor gevolgen de vondst van PFAS en de verhoogde waarden van andere stoffen heeft op die uitbreiding in nu niet duidelijk. De RUD moet nu uit gaan zoeken waar de PFAS in het grondwater vandaan komen. Verwachting is dat dit nog voor de zomer duidelijk wordt.