Isabelle en Pascalle gaan met een koffer vol brillen naar Malawi

Onder het genot van een goed glas wijn ontstaan vaak de beste ideeën. Dat geldt in ieder geval voor Isabelle van den Berge uit Hienkenszand en haar vriendin Pascalle van der Staak uit Udenhout. Ze bedachten een actie waarbij ze zoveel mogelijk oude en nieuwe brillen inzamelen voor mensen in Malawi.
Deze dames brengen 600 brillen naar Malawi
Via een klant kwam Isabelle in contact met de stichting For a Change. De stichting zet zich in voor het dorp Kwanjana, in het zuiden van Malawi. De bedoeling is een gezonde, duurzame en bloeiende gemeenschap te krijgen door de cirkel van armoede te doorbreken. Isabelle: "Vanuit Nederland is het mogelijk om kinderen sponsoren, zodat ze naar school kunnen en twee keer per dag een maaltijd krijgen. Inmiddels heb ik ook twee 'sponsorkinderen', Floki en Isaki, die ik ook graag een keer wilde ontmoeten."

Ter plaatste ook iets nuttigs doen

Dus toen de kans zich voordeed om een keer mee te gaan naar Malawi, hoefde Isabelle niet lang na te denken. "Ik besefte vrij snel dat ik, als opticien, ook iets nuttigs zou kunnen doen. We krijgen namelijk in ons vak nogal eens de vraag of we iets kunnen met oude brillen. En dat bracht me op het idee van onze brillenactie voor Malawi", aldus Isabelle.
We kunnen allebei een koffer met 23 kilo aan brillen en toebehoren meenemen.
opticien Isabelle van den Berge
Ze hebben inmiddels al meer dan 600 brillen. Isabelle: "Ik heb een doos in de winkel gezet waar mensen hun oude brillen in kunnen stoppen. En ik heb via social media een oproep gedaan voor de actie. En dat werkt, want er komen dagelijks tientallen brillen bij, érg mooi om te zien."
Daarnaast hebben ze ook via het netwerk van Pascalle nieuwe monturen en glazen gekregen van een aantal grote fabrikanten. "Het zijn wat verouderde monturen, maar dat is natuurlijk helemaal niet erg", aldus Pascalle. "Ik weet zeker dat de kinderen en volwassenen in Malawi er ontzettend blij mee zullen zijn."

Stuk voor stuk gecontroleerd

Voordat de brillen in de koffer gaan worden ze stuk voor stuk gecontroleerd door Isabelle. "Ik check de glazen, meet ze door en zet de middelpuntcentra erop. Daarnaast maak ik ze goed schoon en zorg dat alle onderdelen goed vastzitten."
Waar ze ook erg blij mee zijn is dat ze ter plaatste gebruik kunnen maken van een autorefractormeter. "Het lijkt op een verrekijker die automatisch een meting doet, waardoor sneller gewerkt kan worden en meer mensen geholpen kunnen worden", aldus Isabelle. Dit apparaat kunnen we leven van een fabrikant.
Brillen voor Malawi
Een aantal oude brillen die meegaan naar Malawi © Omroep Zeeland
De dames vertrekken vandaag voor twee weken naar Malawi. "We kunnen allebei een koffer met 23 kilo aan brillen en toebehoren meenemen. De luchtvaartmaatschappij is gelukkig heel coulant, dus dat is erg fijn", aldus Pascalle.

Lange dagen

Of ze ook daadwerkelijk alle brillen kwijtraken is nog even afwachten. Isabelle: "We hebben een berekening gemaakt hoeveel tijd we kwijt zijn met het aanmeten van een bril bij één persoon. Dus als alles meezit moet het lukken. Het worden in ieder geval erg lange dagen."
Als het aan Isabelle en Pascalle ligt krijgt de actie een vervolg. Isabelle: "We hebben het er samen al over gehad. De meeste brillen kunnen nog zo'n vier jaar mee. Dat betekent dat we daarna weer terug moeten met een lading nieuwe brillen. Dus als het aan ons ligt en de mogelijkheid is er, zeggen wij geen nee."