Van bakkerszoon tot uitvinder: Piet Oosterling keek alleen vooruit

Piet Oosterling, de man van de melkrobot, The Dutch rainmaker, het witte fietsenplan. Maar bovenal: uitvinder, inspirator en idealist. Commercieel en duurzaam zijn bij Piet geen tegenstellingen, aldus Herman Wijffels in zijn voorwoord. Piet Oosterling, bakkerszoon uit Groede overleed in 2018. Jan Zwemer verdiepte zich in de man en schreef een boek over Oosterling.
Drinkwater molens 2
Archiefbeeld van Piet Oosterling © Omroep Zeeland
Het idee om een boek te maken over het leven van Piet Oosterling kwam vanuit zijn weduwe Rina, vertelt schrijver Jan Zwemer in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer. "Dat was leuk voor de kleinkinderen, vond ze. Maar we hebben haar ervan kunnen overtuigen om het boek de markt op te brengen." En nu ligt het boek Wees Niet Bang in de boekhandel. Oosterling had er zelf waarschijnlijk weinig aan gevonden zegt Zwemer: "Hij keek liever vooruit dan achteruit."
"Oosterling kende veel tegenslagen in zijn leven en er was nog het een en ander recht te zetten", zegt Zwemer. "Iedereen denkt altijd dat hij veel geld heeft verdiend, maar hij kende met zijn uitvindingen ook veel tegenslagen. Die tegenslagen hebben miljoenen gekost." Eén van zijn bekende projecten is de melkrobot. Uiteindelijk werkte het goed, maar het ontwerp is een aantal keer mislukt. "Dat kostte veel geld en toen heeft een ander bedrijf ook nog eens het patent van de melkrobot opgekocht. Zij verkopen nog steeds het product van Oosterling."

Keiharde werker

Zwemer spreekt voor het boek met veel mensen. Waaronder de weduwe, zoon en dochter van Oosterling, maar ook veel oud-medewerkers van de uitvinder. Uit die gesprekken komt de ongelooflijke werkmotivatie van Oosterling naar boven, iets dat destijds niet bij iedereen in goede aarde viel. "Op latere leeftijd realiseerde hij dat dat hij mensen met 'te veel drive' heeft benaderd en dat niet iedereen evenveel energie heeft. Daar heeft hij later zijn excuses voor aangeboden."
Meer weten over Piet Oosterling, de uitvinder uit Zeeuws-Vlaanderen? Luister hier het hele gesprek met biograaf Jan Zwemer terug.
Biograaf Jan Zwemer schreef een boek over uitvinder Piet Oosterling