Statenleden spuwen hun gal bij PFAS-coördinatoren

"We zijn woedend over de PFAS-vervuiling in de Westerschelde en de vervuiler 3M die vanuit Antwerpen jarenlang zijn gang kon gaan." Verschillende Statenleden staken hun verontwaardiging niet onder stoelen of banken tegenover de twee PFAS-coördinatoren die vrijdag kennis kwamen maken met Provinciale Staten.
Statenleden maken kennis met PFAS-coördinatoren
Liz van Duin en Maarten de Hoog zijn door minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen om namens Nederland met Vlaanderen te kijken naar een oplossing voor de ernstige PFAS-vervuiling in de Westerschelde. "De kraan moet dicht, dat is de eerste opdracht", stelde Maarten de Hoog tegenover de Zeeuwse Staten. Liz van Duin zei na afloop van het debat, geraakt te zijn door de verhalen van politieke partijen in de Staten.

Woedend

SP-fractievoorzitter Ger van Unen gaf aan woedend te zijn over de gang van zaken. Ze wees erop dat als binnenkort de Hedwigepolder definitief wordt ontpolderd, het land vol zal lopen met vervuild PFAS-water uit Antwerpen. "Er zal dan onomkeerbare schade worden aangebracht." Ook andere fracties gaven aan woedend of verbijsterd te zijn, omdat de PFAS-lozingen in de Westerschelde nog steeds doorgaan.
PvdA-Statenlid Inez Flameling spuwde haar gal over 3M dat jarenlange acties van bewoners en medewerkers tegen de vervuiling traineerde. "Eigen werknemers werden door 3M aan dusdanige PFAS-vervuilingen blootgesteld dat vrouwelijke medewerkers misvormde baby's kregen", aldus Flameling.

Schadevergoeding

Het initiatief voor het kennismakingsgesprek van de twee coördinatoren met Provinciale Staten van Zeeland kwam van D66. De fractie wil ook aandacht voor een schadevergoeding voor Zeeland en de bedrijven die door PFAS getroffen zijn. Zo hebben garnalenvissers uit Breskens aangegeven voorlopig niet meer op de Westerschelde te kunnen en willen vissen. Fractievoorzitter Ton Veraart wil die schade verhalen op 3M. PvdA-Statenlid Inez Flameling benadrukte dat 3M in de Verenigde Staten al voor miljarden aan schadevergoedingen zou hebben moeten uitkeren.
PFAS coördinatoren
PFAS-coördinatoren Maarten de Hoog en Liz van Duin © Omroep Zeeland
Liz van Duin is topambtenaar op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat van minister Mark Harbers, en werkte daarvoor lang bij Rijkswaterstaat. Chemicus Maarten de Hoog is gepensioneerd topambtenaar die jarenlang werkte op het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM.
PFAS-coördinator Liz van Duin vertelde dat eind mei duidelijk moet zijn of Zeeuwen nog wel mogen zwemmen in de Westerschelde. Dan moet een onderzoek naar de kwaliteit van het zwemwater klaar zijn. Zij gaf aan na afloop van het kennismakingsgesprek met Provinciale Staten van Zeeland onder de indruk te zijn geweest van de verhalen en gevoelens van Statenleden in dit dossier.
De twee PFAS-coördinatoren aan het woord
Verantwoordelijk gedeputeerde Dick van der Velde van de provincie Zeeland. hoopt dat deze zomer een Nederlands-Vlaams stappenplan klaar is om een einde te maken aan de PFAS-lozingen. SGP-Statenlid Harold van de Velde verzuchtte dat Provinciale Staten van Zeeland al in 1988, 'dus 34 jaar geleden', moties hadden aangenomen vanwege de ernstig vervuilde Westerschelde. Hij drukte de twee PFAS-coördinatoren op het hart ervoor te zorgen dat 'we over 34 jaar hier niet weer zitten en dat er niets is opgelost.'

3M ter verantwoording roepen

PvdA-Statenlid Inez Flameling riep daarom op, na de twee PFAS-coördinatoren ook 'boosdoener' 3M uit te nodigen voor een gesprek met Provinciale Staten van Zeeland. "We hebben hier al een hoop partijen in de Statenzaal gehad, behalve 3M zelf. We moeten ze niet vragen, maar sommeren om hier te komen en tekst en uitleg te geven."
Zeeland wil ook 'kennismakingsgesprek'met 3M