ZeelandJazz is dit jaar weer als vanouds: twee weekends vol jazz

Het ZeelandJazz Festival komt dit jaar terug in volle omvang. In juni staan twee weekenden gepland, eerst in Terneuzen, daarna in Middelburg, met optredens van onder meer Jungle by Night, Hans Dulfer Quintet en Flat Earth Society. Pianist Mike del Ferro brengt een ode aan Toots Thielemans die dit jaar 100 jaar zou zijn geworden. Met name in het programma in Terneuzen wordt ook stilgestaan bij de historie van het festival, die inmiddels een halve eeuw beslaat.
The Quartet.NL
The Quartet.NL met Benjamin Herman tijdens ZeelandJazz On Air © ZeelandJazz
ZeelandJazz werd de afgelopen jaren geplaagd door tegenslagen. In 2019 vond, door ziekte van bestuursleden, noodgedwongen een afgeslankte editie plaats. De editie van 2020 kon door de coronapandemie helemaal niet doorgaan. Ook het jaar daarop speelde corona het festival nog parten, maar de organisatie vond een oplossing in een livestream: ZeelandJazz On Air.

Muzikanten van nationale en internationale allure

Terneuzen kent al vanaf 1973 festival Scheldejazz, dankzij animator Frank Koulen (1922-1985) van Porgy en Bess. ZeelandJazz ontstond in 2016 toen de jazzfestivals van Middelburg en Terneuzen werden samengevoegd. Jaarlijks haalt het festival muzikanten van nationale en internationale allure naar Zeeland.
De bedoeling is om bezoekers kennis te laten maken met het genre, met name ook jongeren. Om die reden is dit jaar podium De Pit toegevoegd als een van de festivallocaties.
In 2021 vond ZeelandJazz plaats in de vorm van een livestream: ZeelandJazz On Air.
Het festival wordt geopend op vrijdag 10 juni in Terneuzen met een concert van het ZeelandJazz Festival Orkest. Het ensemble bestaat uit Zeeuwse jazzmuzikanten, dat jaarlijks wisselt van samenstelling.
Middelburg neemt het stokje over van 17 t/m 19 juni, met optredens in de Stadsschouwburg en de Spot en op diverse locaties in de binnenstad. Het festival gaat daar van start op Plein '40 met een educatieprogramma in samenwerking met Muziekschool Zeeland en Zeeuwse basisschoolleerlingen.
Het programma en informatie over kaartverkoop is te vinden op de website van ZeelandJazz. Alle buitenoptredens in Terneuzen en Middelburg zijn gratis te bezoeken.
Zeeland Jazz Orchestra
Zeeland Jazz Orchestra tijdens Zeeland Jazz On Air 2021 © ZeelandJazz