Van Zetten wint Marathon Zeeuws-Vlaanderen met parcoursrecord: 'Het was echt wel heel taai'

Maarten van Zetten uit Zoetermeer heeft met succes zijn titel in de Marathon Zeeuws-Vlaanderen verdedigd. De winnaar van 2019 liep in een nieuw parcoursrecord naar zijn tweede overwinning op rij. Ook nummer twee Leendert van der Lugt uit Alblasserdam eindigde op dezelfde plaats als drie jaar geleden. Sander d'Hont uit Sint-Jansteen werd op de vijfde plaats de beste Zeeuw.
Maarten van Zetten wint marathon Zeeuws-Vlaanderen 2022
Maarten van Zetten wint marathon Zeeuws-Vlaanderen 2022 © Gino van den Broecke
Met de wind in de rug ging het vanaf de start in Hulst razendsnel. Een kopgroep van vier formeerde zich met daarin een opvallende naam: Huub van Noorden stond niet op de oorspronkelijke deelnemerslijst en had zich pas op het laatste moment aangemeld. De Zeeuw liet zich gelijk voorin zien, maar lang hield hij niet stand. Al na een paar kilometer moest Van Noorden de kopgroep laten gaan. Ook voor Jeroen Kramer uit Zaandam ging het te hard, waardoor Van Zetten en Van der Lugt aan kop overbleven.

Beslissing na 25 kilometer

Daarmee viel de wedstrijd meteen in het slot. Het leidende duo liep steeds verder weg bij Kramer en Van Noorden en al vroeg werd duidelijk dat de winnaar bij dit tweetal moest worden gezocht. Halverwege was het gat tussen de koplopers en de eerste achtervolgers al meer dan twee minuten. Bij Axel viel de beslissing, na zo'n 25 kilometer wedstrijd. Van der Lugt moest Van Zetten laten gaan en gaf al snel veel tijd toe. Bij het dertig kilometer punt was het gat al ruim een minuut en kon Van Zetten onbedreigd naar de overwinning lopen.

Nieuwe toptijd

In de slotkilometers was de enige vraag nog of Van Zetten het acht jaar oude parcoursrecord van Sébastièn Schletterer uit de boeken kon lopen. Met de wind in de rug slaagde de Zuid-Hollander daar glansrijk in. Zijn tijd van 2:24.48' was bijna een halve minuut sneller dan de oude toptijd uit 2014. "Ik durfde er tot 42 kilometer niet aan te denken", reageert Van Zetten meteen na de finish. "Toen dacht ik: nog een klein stukje."
Luister hieronder naar het laatste stukje van de wedstrijd en de reactie van Van Zetten gelijk na de finish:
Wedstrijdverslag van de laatste kilometer
Van Zetten is trots op zijn titel, maar geeft aan dat het niet makkelijk was. Vooral het laatste stuk was zwaar. "Ik zakte echt wel helemaal in. Op een gegeven moment dacht ik: paar kilometer en niet meer nadenken." Hij heeft veel gehad aan de nummer twee. "We hebben veel voor elkaar kunnen doen, maar op een gegeven moment was hij weg." Hij gaat even zitten. "Het was uitzingen. Het was echt wel heel taai."
Achter Van Zetten en Van der Lugt werd Kramer derde. Van Noorden moest zijn snelle start in het tweede gedeelte bekopen en werd door d'Hont voorbijgestreefd als beste Zeeuw. De Zeeuws-Vlaming finishte in een tijd van 2:46.17'.

Uitslag heren

1. Maarten van Zetten Zoetermeer 2:24.48'
2. Leendert van der Lugt Alblasserdam 2:29.11'
3. Jeroen Kramer Zaandam 2:40.15'
4. Michel Verhaeghe Frankrijk 2:44.16'
5. Sander d'Hont Sint-Jansteen 2:46.17
Bij de dames ging de overwinning naar Nienke Kluft uit Castricum. Kluft finishte in een tijd van 3:08.27'. Daarmee was de Noord-Hollandse bijna drie minuten sneller dan Leonie Ton uit Wissenkerke, die tweede werd. De Belgische Mieke Dupont eindigde als derde. Favoriete Monica Sanderse uit Vlissingen meldde zich voor de wedstrijd geblesseerd af.
Nienke Kluft Marathon Zeeuws-Vlaanderen
Nienke Kluft wint de Marathon Zeeuws-Vlaanderen bij de vrouwen © Omroep Zeeland

Uitslag dames

1. Nienke Kluft Castricum 3:08.27'
2. Leonie Ton Wissenkerke 3:11.03'
3. Mieke Dupont België 3:18.00'