Winny's tuin zit er vol mee, meten is weten tijdens de Nationale Bijentelling

Door de wind zijn ze wat lastiger te spotten, maar als je goed kijkt, zie je ze vliegen in de tuin van Winny de Ruiter in Noordgouwe. Dit weekend is voor de vijfde keer de Nationale Bijentelling. Voor Winny de eerste keer dat ze meetelt, maar haar liefde voor bijen is er al veel langer.
Weten is meten, maar moeilijk om bijen te tellen met de wind
In haar tuin in het buitengebied bij Noordgouwe staat een verscheidenheid aan bloemen en planten. "We zijn hier negen jaar geleden komen wonen en planten ieder jaar nieuwe drachtplanten (planten die goed zijn voor insecten, red.) aan", vertelt Winny de Ruiter trots.
Van een seringenstruik tot een kweepeerboom en van appelboom tot aardbeienplantjes. "Het is zo mooi als je de insecten ziet zitten op de bloemen en planten en ze zich tegoed doen aan de nectar en stuifmeel", zegt ze. "Afgelopen week heb ik ze prachtig bezig kunnen zien, vandaag is dat met de wind echt wat lastiger."

Jarenlange liefde voor bijen

Achterin de tuin van Winny staan zes bijenkasten. "Dat is altijd een droom van mij geweest." Haar liefde voor bijen begon toen ze 25 jaar was. "Ik zag toen hoe een bij op een bloem ging zitten en het stuifmeel eruit haalde, wat daarna aan de pootjes bleef kleven. Dat raakte mij zo. En toen wist ik al: als ik een tuin heb waar ik bijen kan houden, ga ik dat doen."
De liefde voor bijen begon bij Winny toen ze 25 jaar was
Dat ze bijen houdt in haar tuin betekent niet meteen dat ze er vandaag extra veel telt. "Bijen zijn slimme beestjes. Ze weten precies waar ze moeten zijn voor hun voedsel en waar ze op een dag als vandaag het minst ver voor hoeven vliegen. Als het namelijk meer energie kost dan dat het ze oplevert, dan blijven ze lekker binnen. En als er meer nectar in de planten bij de buurman zitten, weten ze dat ook precies", legt ze uit.

Tuin bij-vriendelijk maken

Het valt of staat ook met wat er in de tuin staat, bij Winny zit dat wel snor. "Alleen is een weekend als vandaag denk ik niet echt representatief om te tellen, vanwege de wind. Dan zie je ze minder goed en vliegen ze sneller weg. Aan het begin van de week wemelde het van de insecten in de tuin."
Om te tellen loopt ze een rondje door haar tuin, maar gaat ook even rustig zitten om enkele bomen en planten te observeren. "Je telt een half uurtje en voegt dat toe aan een app. Ja, je weet natuurlijk nooit of je er eentje dubbel telt. Maar dit geeft wel een idee van hoe het met de bij gaat. Meten is weten."
In de tuin van Winny zijn al snel verschillende soorten bijen te vinden. Van de honingbij tot een zweefvlieg. Maar ook in stadstuinen kun je volgens Winny goed bijen trekken. "Daar hoef je echt niet je hele tuin vol te zetten. Een vlinderstruik is bijvoorbeeld al goed en die kan ook prima in een pot."
Nationale Bijentelling
Dit weekend is de landelijke bijentelling gehouden in Nederland. Tijdens de Nationale Bijentelling worden bijen in de natuur geteld. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen. De bij is een nuttig insect die noodzakelijk is voor onze voedselvoorziening, omdat ze onze gewassen bestuiven.