De allerlaatste viering in de Vlissingse Onze Lieve Vrouwekerk: 'Het is pijnlijk'

De allerlaatste viering in de rooms-katholieke Onze Lieve Vrouwekerk aan de Singel in Vlissingen is een feit. Na 111 jaar sluit de kerk haar deuren wegens geldgebrek. Voor veel mensen was het een plek van bezinning en van ontmoeting en dus wordt het voor velen een groot gemis.
Laatste viering Onze Lieve Vrouwekerk in Vlissingen: er gaat echt iets verloren
Er waren een paar honderd parochianen, waaronder veel vrijwilligers en kerkgangers aanwezig bij de slotviering in de kerk. En daarmee was het drukker dan normaal.
Een spannende dag voor iedereen. Zo ook voor vice-voorzitter Ruud Louwes die, hoewel er geen andere keuze was, het vooral pijnlijk noemt dat de kerk haar deuren sluit. "Er is hier zoveel gebeurd. Er zijn mensen gedoopt, getrouwd of hebben een uitvaart van iemand meegemaakt. De normale dingen in je leven."

Nieuwe stap

Het is een afscheid van een kerk en een periode van ruim 100 jaar. Maar het is volgens Ruud Louwes ook een nieuwe stap in de toekomst die er anders uitziet. "We gaan wel weer verder bouwen aan de parochie en we blijven in Vlissingen vieren. Dat is een hele geruststelling." De verkoop van de kerk was onontkoombaar voor de Heilige Mariaparochie. Drie jaar geleden constateerde de parochie al dat het financieel niet haalbaar was om de kerk en de pastorie te behouden.
Vice-voorzitter Ruud Louwes gaat de Onze Lieve Vrouwekerk in Vlissingen missen
Vice-voorzitter Ruud Louwes gaat de Onze Lieve Vrouwekerk in Vlissingen missen © Omroep Zeeland
Het gebouw is gekocht door een investeerder die er een hotel van wil maken. De Emmanuelkapel aan de zijkant van de kerk blijft behouden. Na opening van het hotel mag het nog minstens tien jaar door parochianen worden gebruikt. "Dat is heel belangrijk voor ze omdat we toch een beetje op deze plek blijven en herkenbaar zijn. De parochianen hebben lief en leef gedeeld hier en voelen zich met deze kerk verbonden. Het voelt als thuiskomen."

Toekomstige vieringen

Katholieken die het liefst in Vlissingen naar de kerk blijven gaan, kunnen vanaf 15 mei elke eerste en derde zondag in de Sint Jacobskerk terecht. Op woensdagmorgen kunnen belangstellenden de weekviering volgen tussen 9.00 en 10.00 uur. In de toeristenkerk van Dishoek, voor veel Vlissingers de 'zomerkerk', kunnen mensen ook elke zondag van mei tot september een dienst volgen.