Guadalupe trekt voor haar werk een ochtendjas en sloffen aan

Ze komt met een grote shopper binnen rond 20.30 uur. Daarin haar zachte kamerjas en sloffen. Guadalupe Kole uit Middelburg trekt de nachtkleding aan, doet haar haar in een staart en begint zo aan haar nachtdienst bij verpleeghuis Hof Mondriaan in Middelburg. Haar ervaringen zijn positief.
De nacht in; Guadalupe trekt voor haar werk sloffen en een duster aan
Guadalupe komt uit Sevilla, Spanje. Daar studeert ze letterkunde. Tot enkele jaren terug was ze vertaler. Ze komt in 2013 met haar gezin naar Zeeland en volgt hier haar hart: de zorg kriebelt al lang. Ze begint, midden veertig, aan de praktijkopleiding bij Zorgstroom tot Verzorgende 3 IG.

Beginnen met dragen kamerjas

Tijdens die opleiding moet ze iets aandragen wat de kwaliteit van de zorg verbetert op een simpele manier. Het wordt haar bijna letterlijk in de schoot geworpen. In één van haar eerste nachtdiensten gaat het alarm af. Een bewoonster kan de slaap niet vatten. Guadalupe probeert haar te sussen, maar mevrouw gelooft niet dat het nacht is. Ze wil uit bed.
Tijdens een praatje op de rand van het bed zegt de vrouw: "Wat draag je toch kleurige schoenen. Daar word ik altijd zo vrolijk van." Guadalupe denkt: wat als ik die schoenen nu eens vervang door pantoffels? En mijn zusterjas door een duster?
zuster in nachtkleding
De kleurige schoenen worden verruild voor pantoffels. © Omroep Zeeland
Ze begint een onderzoekje. Tijdens haar nachtdiensten draagt ze voortaan duster en pantoffels. Guadelupe "Voor veel mensen met dementie is er geen verschil tussen nacht en dag. Met mijn nachtkleding aan werd dat duidelijker voor hen, dat ze dan moesten slapen."

'Sliep je al?'

Soms zegt iemand tegen haar: "O, heb ik je wakker gemaakt, sliep je ook?" "Ik merk dat mensen rustiger zijn, als ik hun kamer in ga met de kamerjas aan." Ze ziet het terug in het medicijngebruik. "Ik merk echt dat de bewoners rustiger zijn, minder pillen nodig hebben. Begrijp me niet verkeerd, het is geen wondermiddel. Maar als zoiets kleins helpt, waarom zou je het dan niet doen?"
zuster in nachtkleding
Guadalupe tijdens haar ronde in nachtkleding © Omroep Zeeland
Met de werkwijze van Guadalupe zijn al eerder proeven gedaan. In Nederland en ook in haar geboorteland Spanje lopen sommige dokters en verpleegsters tijdens nachtdiensten in een kamerjas. Maar gangbaar is het niet. Guadalupe hoopt dat haar voorbeeld vervolg krijgt. Bij haar collega's en bij andere ouderenzorgorganisaties.

Beetje maf

Wat haar collega's er zelf van vinden? Ze lacht: "Die vinden mij een beetje maf. Maar ik zie wél dat ook zij in de nachtdienst gaandeweg wat makkelijkere kleding zijn gaan dragen."
zuster in nachtkleding
Nachtzuster in duster Guadalupe draagt haar 'kostuum' met trots © Omroep Zeeland
Haar praktijkopleider Corinne van den Berge noemt het een 'verrassende manier' van kwaliteitsverbetering. "Het onderzoekje van Guadalupe is nog zo pril, het is net pas afgerond. Maar dit gaat een vervolg krijgen, hier moeten we iets mee." Dus wie weet lopen er binnenkort op meer afdelingen van Zorgstroom in de nacht verzorgers met een kamerjas aan. Als een soort nieuwe bedrijfskleding.
Guadalupe blijft de nachtdiensten in ieder geval in duster doen. Zachtjes loopt ze een donkere kamer uit. "Welterusten mevrouw. Ga nog maar even slapen, het is nog nacht."