'Ik kwam hier en m'n hart brak bijna', Pim zet zich in voor klein dorpje in Suriname

Pim van Kampen uit Middelburg zet zich met zijn stichting Kinderen van Nieuw Aurora al zes jaar in voor - je raadt het al - het dorpje en de scholen in Nieuw Aurora, een klein plaatsje in de jungle van Suriname. "Ik kwam hier en mijn hart brak bijna. Toen dacht ik: hier moet ik wat voor doen." Drie jaar geleden was hij er voor het laatst. Tot nu.
Pim van Kampen met Pim
Pim van Kampen met de Surinaamse Pim die naar hem vernoemd is © Pim van Kampen
Van Kampen richtte de stichting Kinderen van Nieuw Aurora zes jaar geleden op, toen hij toevallig op vakantie door het dorpje Nieuw Aurora kwam. "Toen zag ik hoe weinig spullen zij hadden." Sindsdien ondersteunt de stichting het dorp en de scholen. Als onderwijsbestuurder weet hij als geen ander wat de mogelijkheden zijn. "Als ik zie wat wij in Zeeland allemaal kunnen met de kinderen en wat ze hier niet hebben..."
Ook deze keer zag Van Kampen weer meer dan genoeg om mee aan de slag te gaan. Van nieuwe speeltoestellen voor de kinderen tot het ondersteunen van een Surinaamse die zich inzet om te voorkomen dat tienermeisjes zwanger worden en het helpen opzetten van een speelleerplaats in een naastgelegen dorp.
In onderstaand radio-item vertelt Van Kampen hoe het dorp Nieuw Aurora er uitziet en wat hij wil bijdragen met de stichting:
Pim van Kampen in Suriname
Ook wil Van Kampen kijken of er weer Nederlandse pabostudenten les kunnen geven op de scholen. De scholen zijn al sinds 11 maart dicht. Dat heeft deels te maken met de hoge waterstand van de rivier, waardoor het water tot aan de school staat. "Maar ook met het onderwijs, dat is niet goed geregeld", vertelt Van Kampen.
"De kinderen hebben heel weinig. Een schrift, een pen, daar moeten ze een jaar mee doen. Soms is de juf er niet, want die wordt heel slecht betaald, dan hebben de kinderen weer wat minder school. Ze leven in houten huisjes, met golfplaten daken. De wegen zijn van zand of grond. Het is echt een andere wereld."
Benieuwd naar die andere wereld? Scroll door de foto's:
Inmiddels loopt er in Suriname ook een klein Pimmetje rond, vernoemd naar Van Kampen. "Daar ben ik best fier op." Het gaat om het zoontje van zijn gids Kukcy. "Twee jaar geleden kreeg hij een zoontje, ineens kreeg ik een foto van hem: "Dit is kleine Pim, die heb ik naar jou vernoemd, want je bent zo goed voor het dorp bezig."

Kikker en eend

Vorige week ontmoette Van Kampen Pim. "Ik heb hem een boek gegeven, van Kikker en Eend. "Dat vond hij prachtig. Hij heeft helemaal geen boeken." Van Kampen glimlacht: "Ik begreep dat zijn broertjes en zusjes er niet aan mochten komen."