Huisarts over nachtelijke sluiting HAP Oostburg: 'Anders houden we het niet vol'

Tot een half jaar geleden werkten Zeeuws-Vlaamse huisartsen meer dan twee keer zoveel nachtdiensten als hun collega's elders in het land. Met de nachtelijke sluiting van de HAP in Oostburg, is dat aantal gehalveerd. Huisarts Geert Slock uit Sluis is blij met die keuze. "We moeten het allemaal blijven volhouden. Dat lukt anders niet."
ANP stethoscoop
Tot een half jaar geleden werkten Zeeuws-Vlaamse huisartsen meer dan twee keer zoveel nachtdiensten als hun collega's elders in het land © ANP
Gisteravond presenteerde huisartsenorganisatie Nucleuszorg de resultaten van de proefperiode van het afgelopen half jaar, waarbij de HAP in Oostburg 's nachts dicht was en patiënten naar Terneuzen moesten. Ook huisarts Geert Slock was aanwezig.
De Vlaamse huisarts werkt al achttien jaar in Sluis. Hij weet dus als geen ander hoe het is om nachtdiensten te draaien. Hoe het afgelopen half jaar - waarbij het aantal nachtdiensten gehalveerd werd - hem bevallen is? "Dat is een stuk rustiger."
Het is feitelijk niet meer verantwoord om een nacht te werken en de volgende dag weer op het spreekuur van je praktijk te zitten.
Huisarts Geert Spronck
Alhoewel de roep om minder nachtdiensten vanuit de huisartsen kwam, was de uiteindelijk beslissing niet makkelijk. "We hadden moeite met de achteruitgang van de service naar de mensen toe. Bijvoorbeeld dat ze nu verder moeten rijden."
Maar Slock ziet ook in: "Het is feitelijk niet meer verantwoord om een nacht te werken en de volgende dag weer op het spreekuur van je praktijk te zitten."
Twee huisartsen 's nachts beschikbaar
In Zeeuws-Vlaanderen worden de nachtdiensten op de HAP onder veertig huisartsen verdeeld. Tot een half jaar geleden draaiden Zeeuws-Vlaamse huisartsen meer dan twee keer zoveel nachtdiensten als hun collega's in de rest van Nederland, een dikke veertig per jaar.
Een half jaar geleden besloot huisartsenorganisatie Nucleuszorg de HAP in Oostburg 's nachts te sluiten. Tussen 00.00 uur en 08.00 uur moeten West-Zeeuws-Vlamingen naar de HAP in Terneuzen, waar 's nachts een assistente en huisarts paraat staan. Een tweede huisarts heeft achterwacht.
HAP in Oostburg niet verder dicht
De HAP in Oostburg blijft afgezien van de nachten wel gewoon open, op werkdagen tussen 17.30 en 00.00 uur en in het weekend en op feestdagen van 8.00 tot 00.00 uur.
Wat ook meespeelt: de komende tien jaar gaat dertig procent van de Zeeuws-Vlaamse huisartsen met pensioen. Ook Slock ziet dat de nieuwe generatie huisartsen niet staat te springen om 60 tot 80 uur werken in een week, wat voor sommige praktijkhouders nu nog de normaalste zaak van de wereld is.

'We hebben weinig keus'

"Als oudere huisarts ben je daar aan gewend, maar dat maakt de regio minder aantrekkelijk om collega's te rekruteren om zich hier te vestigen. En we hebben al een probleem om nieuwe mensen aan te trekken", aldus Slock. "Om het toekomstbestendig te maken is het toch beter om tijdens de nacht - waarbij er maar één tot twee patiënten langskomen - samen te werken met Terneuzen." Gemiddeld krijgt de HAP in Zeeuws-Vlaanderen acht hulpvragen per nacht. Daar zitten ook patiënten tussen die niet langs hoeven te komen of waarbij de hulp zo acuut is dat een ambulance nodig is.
Slock is dus blij met het besluit. "Ik denk dat we naar de toekomst toe weinig andere keus hebben. We moeten het nu eenmaal allemaal blijven volhouden en dat lukt anders niet."
Huisarts Geert Slock over de nachtelijke sluiting van de HAP in Oostburg