In Goes kregen meer vrouwen dan mannen een lintje en dat is bijzonder

In Goes kregen vanochtend negen vrouwen een lintje in een groep van in totaal zestien. Hier waren de vrouwelijke vrijwilligers dus wél goed vertegenwoordigd, over het algemeen gaat een derde van de lintjes naar vrouwen.
Lintjesregen 2022
De mensen die in het zonnetje zijn gezet zijn traditiegetrouw met een smoes naar de locatie gelokt. Florien de Hond-Hagenaar: "Hier ben ik pas verrast. Ik wist echt niks." Ze dacht dat ze naar de ceremonie van iemand anders kwam kijken. Bij binnenkomst vanochtend realiseerde ze pas dat ze een lintje zou krijgen: "Toen viel het kwartje pas en vloeiden de tranen."
Mevrouw De Hond-Hagenaar doet al 35 jaar vrijwilligerswerk voor de kerk en ook begeleidt ze de Eritrese gemeenschap in Goes. Daarnaast is ze als koster dienstbaar en valt ze op allerlei plekken in als dat nodig is.

Totaal overrompeld

Lenie Baaijens-Duvekot is een van de andere decorandi. "Ik had het helemaal niet verwacht, ik ben totaal overrompeld." Ze dacht dat ze voor een werkoverleg in het centrum moest zijn en werd in plaats daarvan naar de kerk gebracht. Bij binnenkomst werd duidelijk waarom: "Toen zei de secretaris van de burgemeester dat het voor mij was. Dan ben je toch even stil."
Mevrouw Baaijens-Duvekot zet zich al bijna heel haar leven in voor zending en diaconaat. "Dat heeft mijn hart om iets voor een ander te betekenen." Daarnaast organiseert ze maandelijks 'Zingen in de Bethelkerk', is ze bestuurslid van de werkgroep liturgie en zet ze zich nog op tal van andere manieren in voor de kerk.
Lintjesregen Goes 2022
De lintjes staan op het punt om uitgereikt te worden © Omroep Zeeland
Burgemeester Margo Mulder heeft vorig jaar aandacht gevraagd voor het verschil tussen voorgedragen mannen en voorgedragen vrouwen in Goes en dat lijkt effect te hebben gehad. Goes is de enige gemeente in Zeeland waar meer vrouwen dan mannen een lintje hebben gekregen vandaag.
Mulder is blij dat de verdeling nu meer in balans is: "In de praktijk zie je dat heel veel vrouwen heel lang vrijwilliger zijn voor verenigingen, kerken en dorpen. Maar ik zag dat niet terug in de aanvragen. Ik ben blij om te constateren dat het vandaag fiftyfifty is en dat is precies zoals het ook in de samenleving is."
Voor volgend jaar heeft de burgemeester een oproep gedaan om ook wat meer mensen voor te dragen die vrijwilligers werken doen in de kleinere kernen van de gemeente Goes.

Burgemeester verrast inwoners

In Reimerswaal haalde burgemeester José van Egmond met een touringcar de decorandi in haar gemeente op. "Het is heerlijk om het weer op deze manier te kunnen doen, met vrienden en familie. Dat we gewoon weer met z'n allen bij elkaar kunnen zijn. Het is een prachtige dag."
Gedecoreerden Reimerswaal
De gedecoreerden in Reimerswaal: Leny Van Raaijen-Veerhoek, Sander en Helma Puik-van Stel, burgemeester José van Egmond, Adri Molendijk, Piet Huissen, Andries den Hollander © Streekomroep de Bevelanden
De burgemeester stapte ook bij het echtpaar Puik-van Stel uit, dat toen nog van niks wist. "We wisten het allebei niet, we hadden er niet op gerekend", zegt mevrouw Puik-van Stel. "Er stond ineens een grote bus en we dachten: die stopt te vroeg, die moet vast in het eind van de straat zijn. Toen kwam de burgemeester eruit en ik dacht: dat is voor m'n man." Meneer Puik wist ook toen nog van niets: "Ik had op dat moment nog niet in de gaten wat er zou gebeuren", zegt hij.

Vier echtparen uit 's-Gravenpolder

Burgemeester Gerben Dijksterhuis van Borsele mocht vandaag zes inwoners van zijn gemeente een koninklijke onderscheiding opspelden. Dat gebeurde in de Bonifaciuskerk in Kwadendamme. Opvallend is dat vier van hen echtparen zijn uit 's- Gravenpolder. Hillebrand en Corrie Scherrenburg zetten zich onder meer jaren vrijwillig in voor de Christelijk Gereformeerde kerk Goes en Jaap en Carolien van Maldegem staan al heel lang klaar voor scoutinggroep De Voortrappers.
Verslaggever Peter van den Assem van Streekomroep De Bevelanden vroeg aan Corrie Sterrenburg of ze ooit op een onderscheiding had gerekend.
Lintjes in de gemeente Borsele: 'Ik dacht dat m'n man geridderd zou worden'