Het Wilhelmus én het Oekraïense volkslied: vluchtelingen vieren Koningsdag

In Goes werd vanochtend Koningsdag gevierd samen met een groep Oekraïense vluchtelingen. Beheerders van de Marnixflat, waar zo'n twintig Oekraïense gezinnen opgevangen worden, hebben de feestochtend georganiseerd. Oekraïense kinderen konden zo kennis maken met koekhappen, sjoelen en andere Nederlandse feestactiviteiten.
Oekraïense kinderen vieren Koningsdag
Oekraïense kinderen konden sjoelen en koekhappen © Omroep Zeeland
"Het feest wordt heel goed ontvangen", vertelt Suzan Schipper, een van de organisatoren. Ondertussen rijgt een vrijwilliger naast haar stukjes ontbijtkoek aan touwtjes voor het koekhappen. "We hebben vanochtend ook het Wilhelmus gezongen én het Oekraïense volkslied. Dat hadden we op papier gezet met de uitspraak erbij, zodat wij ook konden meezingen. Ik denk wel dat dat gelukt is", lacht ze.

'Dag van blijdschap'

De Oekraïense aanwezigen reageren positief op het feest. "Het is mooi om de verjaardag van de koning te vieren met jullie land", zegt de Oekraïense Kate in het Engels. "Het is echt een dag van blijdschap." Speciaal voor de gelegenheid heeft ze haar dochtertje in het oranje gekleed.
Kate en haar dochter Koningsdag
De Oekraïense Kate heeft haar dochtertje speciaal in het oranje gekleed © Omroep Zeeland
Kinderen staan met theedoeken voor hun ogen naar de stukjes ontbijtkoek te happen, die inmiddels opgehangen zijn. Anderen proberen een oranje bal richting een stel waterflessen te schoppen, die als kegels dienen. Maar ook voor volwassenen is het een feest. "Ja, ik vind het leuk!", antwoordt een Oekraïense man die achter de sjoelbak staat.
"We moeten wel uitleggen hoe de spelletjes werken, maar met Google Translate komt je een heel eind", zegt Schipper. "En meestal begrijpen ze het wel hoor. De kinderen hier spelen ook heel veel met de kinderen uit de buurt, je staat er versteld van hoe snel ze elkaar begrijpen."
Beluister het radioverslag van het Koningsdagfeest bij de Marnixflat