Zeeuwen willen verkeersveiligheid op nummer één in politiek

In de meeste Zeeuwse gemeenten zijn de coalities een heel eind rond. Precies drie maanden na de start van de Stempotloodchallenge vinden wij het daarom tijd om het geheugen van de nieuwe gemeentebestuurders nog eens op te frissen. Waar moeten zij in hun gemeente mee aan de slag volgens de deelnemers aan de Stempotloodchallenge?
Wij zetten de top drie op een rijtje.
Stempotloodchallenge
Bij de Stempotloodchallenge konden Zeeuwen een boodschap tekenen voor het toekomstige gemeentebestuur © Omroep Zeeland

Verkeersveiligheid op nummer één

Ruim een kwart van de ingezonden tekeningen ging over verkeersonveilige situaties in de wijk. De verkeersveiligheid komt daarmee op nummer één in de Stempotloodchallenge. De veel overschreden maximale snelheid van 30 kilometer per uur in de bebouwde kom, komt op veel tekeningen terug. Maar ook het verkeerd parkeren is voor veel Zeeuwen een doorn in het oog, omdat dit in sommige gevallen tot onoverzichtelijke verkeerssituaties kan leiden.

De Stempotloodchallenge

'Teken in het rood jouw boodschap voor je toekomstig gemeentebestuur.' Dat was de opdracht van Omroep Zeeland voor Zeeuwen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. De inzendingen voor deze Stempotloodchallenge zijn gebruikt in verschillende uitzendingen, zoals in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer. En in het programma Zeeland Kiest - de Stempotloodchallenge, mochten de gemeenteraadskandidaten zelf met het rode potlood aan de slag. De ingezonden tekeningen van de Zeeuwen hebben we aan het einde van de challenge als een boodschap meegegeven aan de toekomstige gemeentebestuurders.

Woningtekort op nummer twee

Het tweede meest getekende thema op de tekeningen was het woningtekort. De Zeeuwen tekenden met het rode potlood zowel het gebrek aan geschikte seniorenwoningen als aan starterswoningen.

Voorzieningen voor de jeugd op nummer drie

Of het ligt aan de vergrijzing, dat is niet te zeggen, maar de deelnemers aan de Stempotloodchallenge vinden toch echt dat er te weinig voorzieningen zijn voor de jeugd. Gebrek aan een speeltuin die voldoet aan de eisen van de tijd of een goede hangplek voor jongeren. Dat is wat zowel de jeugdige deelnemers aan de challenge als de ouderen met een rood potlood op papier zetten.
Stempotloodchallenge Hulst
Shanna uit Kloosterzande wil heel graag meer speeltuinen © Omroep Zeeland
De boodschap van de deelnemers aan de Stempotloodchallenge aan de nieuwe bestuurders is dus duidelijk. Zet de verkeersveiligheid hoog op het prioriteitenlijstje, zorg voor meer geschikte woningen en vergeet vooral de jeugd niet.
Wat zijn bij jou in de buurt verkeersonveilige situaties?
Hoe zit het met parkeren in de wijk? Wordt er te hard gereden voor de school? Is er een onoverzichtelijke kruising, te veel vrachtverkeer of een invasie aan landbouwvoertuigen? Of heb je last van pakketbezorgers die te hard door de straat scheuren of op de stoep parkeren? Wij zijn benieuwd.
Meld een onveilige verkeersituatie bij jou in de buurt via dit e-mailadres en wellicht komen wij binnenkort een keer kijken.